Glasuri cristaline, buchete nenumărate de flori, dar mai ales buna dispoziție au fost prezente, ieri, pe străzile urbei de la poalele Munților Apuseni, datorate celor 1.949 de elevi care și-au îndreptat pașii spre cele patru instituții de învățământ din oraș în vederea începerii noului an școlar.

Cu mult mai devreme ca în alți ani, ieri, 5 septembrie, clopoțelul a sunat pentru prima oară în anul școlar 2022-2023 la Ștei, unde elevii au luat drumul școlilor după binemeritata vacanță de vară. Ca și în ceilalți ani, toți cei care se ocupă de destinele actului educațional în orașul Ștei au depus toate eforturile pentru ca sunetul primului clopoțel să îi găsească pregătiți din toate punctele de vedere, iar programul școlar să se desfășoare conform planificării, cu toții așteptând rezultate bune și foarte bune, cum, de altfel, au fost obținute și până acum. Deschiderea anului școlar a fost dat la Grădinița cu Program Normal și Prelungit unde, conform afirmației prof. Sorina Ioana Rengle, directoarea instituției de învățământ, își vor desfășura activitatea 177 de preșcolari, repartizați în 8 grupe, plus una la creșă, de educația lor ocupându-se 14 educatoare, 2 cadre didactice auxiliare și 10 nedidactice.

 

Școala Gimnazială „Miron Pompiliu”

Curtea școlii șteiene a fost arhiplină, unde s-au regăsit alături de elevi, părinții și bunicii acestora, multe rude, dar și prieteni care au dorit să trăiască emoțiile primului sunet de clopoțel alături de cei dragi în speranța unui an fără evenimente deosebite, așa cum, din păcate, au fost în perioada pandemiei. Aici vor învăța 597 de elevi, repartizați în 26 de clase, de care se vor ocupa 42 de cadre didactice, precum și 14 auxiliare și nedidactice. Din rândul celor aproximativ 600 de elevi, la această instituție de învățământ – a cărei conducere este compusă din profesorii Emanuel Coroiu și Romulus Fășie, director, respectiv director adjunct și prof. Felicia Țoța, consilier educativ – 20 de elevi au beneficiat de ghiozdane gratuite – echipate cu penar, creioane colorate, carioca, ascuțitoare, acuarele, pensule pictură, caiete, bloc desen, acuarele tempera, radiere etc. – distribuite săptămâna trecută de voluntarii Asociației Umanitare Prima.

 

Liceul Tehnologic „Unirea”

Acest adevărat laborator de specialiști pentru piața muncii, va pregăti și califica în diverse meserii 680 de elevi, mai mulți ca anul trecut, repartizați în 25 de clase, iar de pregătirea lor se vor ocupa 41 de cadre didactice și 19 auxiliare și nedidactice, conducerea școlii fiind asigurată de prof. ing. Adrian Gruie, director, prof. Constantin Vieriu, director adjunct, și prof. Viorica Mone, coordonator programe și proiecte educative. La liceu, curs de zi, vor începe anul școlar două clase de a IX-a, ca și la profil profesional, în timp ce la învățământul seral va fi o clasă de a IX-a, dar vor începe cursurile și două clase de a XI-a. De asemenea, vor activa și două clase la post liceal, fapt ce face ca sloganul „meseria este brățară de aur” să aibă multă acoperire în actul educațional de la această prestigioasă unitate de învățământ de sub Apuseni care în acest an a împlinit 60 de ani de existență fără întrerupere.

 

Colegiul Național „Avram Iancu”

Aici vor învăța  în acest an școlar 495 de elevi, pregătiți de 38 de profesori și 19 cadre auxiliare și nedidactice, iar în cadrul CSȘ „Avram Iancu” vor activa 112 sportivi în 6 grupe, sub comanda a doi profesori. Colegiul Național „Avram Iancu” Ștei, o unitate apreciată atât pe plan județean, cât și național, datorită rezultatelor execepționale realizate an de an, își propune ca și acest an școlar să aibă aceeași finalitate în privința rezultatelor finale. Garanția unui act educațional de calitate este asigurată de un corp profesoral cu înaltă pregătire, iar conducerea școlii, compusă din profesorii Cristian Andru și Cristian-Petru Gavriș, director și director adjunct, împreună cu prof. Mihaela Zaha, consilier educativ, asigură cele mai bune condiții, dar și multă încredere celor care își desfășoară activitatea aici.

 

Momente plăcute, dar și solemne

În toate unitățile de învățământ, după intonarea Imnului Național și al Uniunii Europene, preotul paroh Adrian Suciu, mult iubit și apreciat în urbe, a oficiat „Rugăciuni la începerea anului școlar”, dar a și ținut un cuvânt de învățătură, capacitând la maxim atenția celor prezenți. La fiecare școală autoritățile locale au fost reprezentate de ing. Iulian Balaj și ec. Marius Cioară, primarul și viceprimarul orașului Ștei, dar și ofițeri și subofițeri din cadrul Poliției Orașului Ștei. „Primăria orașului va fi alături de toate instituțiile de învățământ și va sprijini procesul educațional. Primăria va asigura finanțarea burselor și a premiilor, transportul la concursuri, olimpiade și evenimente sportive, decontarea cheltuielilor pentru naveta profesorilor. În acest an ne-am propus o sesiune specială – „Gala Premianților” – într-un cadru oficial unde să premiem elevii de la toate școlile din oraș, care pe parcursul anului trecut au obținut rezultate bune. Acest lucru se va întâmpla în perioada următoare, iar întâlnirea va avea loc la Casa de Cultură „Miron Pompiliu” Ștei și va fi însoțită de alte două-trei evenimente dedicate elevilor premianți”, au fost câteva din cuvintele primarului Iulian Balaj, care a accentuat faptul că toate instituțiile de învățământ din oraș vor primi tot sprijinul pentru realizarea în bune condiții a actului educațional. De fapt și cei patru directori au specificat, în cuvântul lor de deschidere, buna colaborare cu autoritățile locale, care le acordă un sprijin consistent pe toată durata anului școlar, fiind citit și mesajul din partea IȘJ Bihor.