Studenții de la Facultatea de Drept au norocul să aibă o organizație care își face foarte bine treaba. ELSA a organizat ieri o nouă conferință în care specialiști din domenii diferite le-au vorbit studenților despre meseria pe care o urmează, pentru ca aceștia să fie conștienți și informați cu privire la drumul pe care îl vor alege în viață.

 

Intitulat „Perspective juridice”, evenimentul s-a desfășurat de la ora 14.00 în Sala Festivă a Facultății de Drept și i-a avut ca invitați pe Răzvan Doseanu (avocat), Cristian Monenci (judecator), Cristian Ardelean (procuror DNA), Oana Mihăilă (consilier juridic) si Ionuț Verzea (retail manager).

Aceștia le-au prezentat studenților detalii cu privire la profesiile lor, aspectele pozitive sau negative ale acestora.

„Consilierul juridic este considerat astăzi un câine de pază al instituțiilor, cu specializare în drept. Profesia este văzută de mulți care o încep drept una tranzitorie dar, la un procent de aproximativ 2% de absolvenți de Drept care intră anual în magistratură, mulți rămân în această funcție. Dacă nu veți ajunge avocați, procurori sau judecători și veți rămâne consilier juridic, eu vă îndemn să vă faceți bine meseria. Mai ales că sunt mulți consilieri juridici care câștigă mai bine decât unii avocați”, a spus Oana Mihăilă.

Faptul că studenții își doresc să devină procurori s-a văzut foarte bine, atunci când a început să vorbească Cristian Ardelean. Aplaudat de la primele cuvinte, studenții i-au cerut să vorbească mai tare.

„Pentru a ajunge procuror sunt acum mult mai multe condiții decât erau când am intrat eu. După noile modificări, ajungi în post abia la 29 de ani, eu eram deja la DNA când aveam 25 de ani. Este greu de explicat de ce merită să te faci procuror. Calitățile de care aveți nevoie sunt cele pe care trebuie să le ai și dacă vrei să te faci judecător. Este nevoie de echilibru, dorința de a afla adevărul, dedicație, pasiune și, mai ales, echilibru. În momentul în care un procuror trimite pe cineva în judecată își asumă un mare risc. Dosarul acela trece prin mâinile mai multor judecători iar consecințele pentru erori sunt mari: răspunzi disciplinar și material, să nu mai vorbim de presă și televiziuni”, a povestit Cristian Ardelean care a răspuns apoi la mai multe întrebări puse de studenți.

„Există presiuni și amenințări, ca peste tot. Mie mi-au spus că îmi vor da foc la mașină. Noroc că am una de 2.000 de euro și este asigurată. În ceea ce privește pregătire, cred că cititul, ieșitul în oraș, petrecerea timpului cu familia te ajută să capeți o anumită experiență și echilibru care te îndepărtează de subiectivism pentru că prejudecata este cel mai mare dușman al tău, în general”, a mai spus Aredelean. Una dintre studente a întrebat dacă este o meserie potrivită pentru o femeie. „Categoric. Femeile sunt ambițioase și echilibrate. Meseria influențează însă mult viața de familie pentru că munca îți ocupă mult din timpul și energia pe care o ai”, a răspuns procurorul DNA.