Prima ediţie a Caravanei Meseriei, derulată de Asociaţia „Bihor West Professional”, a debutat ieri dimineaţă la Liceul Tehnologic nr. 1 din Cadea, unde le-au prezentat elevilor din clasele a VII-a şi a VIII-a oferta educațională propusă pentru anul școlar 2019/2020 în sistemul de învățământ dual după modelul Kronstadt din judeţul Bihor.

 

Miercuri dimineața, Asociația „Bihor West Professional”, organizație al cărui membru fondator este și Consiliul Județean Bihor, având principal obiectiv implementarea și coordonarea proiectul dedicat sistemului de învățământ dual în județul Bihor după modelul Kronstadt, a dat startul primei ediții a Caravanei Meseriei.

Reprezentanții asociației, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean, Consiliul Județean Bihor și companiile Auto Bara, Drumuri Orășenești, Selina, Modular Building Solutions, Faist Metalworking, au demarat acțiunea de promovare a ofertei educaționale, prima dintre unităţile administrativ-teritoriale vizitate fiind Săcueni. Astfel, peste 250 de elevi din clasele a VII-a și a VIII-a au fost prezenți la Liceul Tehnologic nr. 1 din Cadea pentru a afla oferta educațională propusă pentru anul școlar 2019/2020, la această unitate de învățământ funcționând, din acest an școlar, o clasă cu profil sudură.

În cadrul acțiunii ce se desfășoară pe parcursul a trei zile, organizatorii au adus un aparat de înaltă performanță - simulatorul de sudură. Potrivit CJ Bihor, este pentru a doua oară când acest aparat este prezent la Cadea. Caravana Meseriei continuă azi, 11 aprilie, la Liceul Tehnologic „Alexandru Roman” din Aleșd, iar mâine, 12 aprilie, în sala de sport din Beiuș. Aproximativ 1.000 de elevi de gimnaziu sunt așteptați pentru a afla oferta educațională propusă după modelul Kronstadt. „Odată cu decizia de a susține proiectul sistemului dual am dorit să recâștigăm prestigiul școlii profesionale, iar, pe de altă parte, să oferim o perspectivă importantă pentru tinerii din Valea Ierului, Țara Beiușului și Valea Crișului Repede, școlile partenere fiind centre micro-regionale ale Bihorului”, a afirmat preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor, care a fost prezent la întâlnirea de la Cadea.

„Potrivit statisticilor Ministerului Educației, județul Bihor se află în top 5 la nivel național privind numărul elevilor înscriși în clase profesionale în sistem dual. După cum ne-a specificat directorul executiv al asociației, Hizo Zoltan, partenerii asociației, agenți economici ce își desfășoară activitatea în Bihor, și-au fixat ca țintă ocuparea a 180 de locuri pentru clase profesionale cu profil sudură, mecanici auto, fierari-betoniști, dulgheri, zidari pentru anul școlar ce urmează să înceapă în toamna acestui an”, a precizat purtătorul de cuvânt al CJ Bihor, Adrian Simon.