504 candidați au participat ieri la prima probă a bacalaureatului de toamnă, cea scrisă la Limba și literatura română. Au lipsit 58 de candidați și nu a fost eliminat niciunul. Subiectele au fost foarte ușoare.

 

Proba s-a desfășurat în 7 centre, la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” Oradea, Colegiul Tehnic „Traian Vuia” Oradea, Liceul Teologic Romano-Catolic „Szent Laszlo” Oradea, Liceul Tehnologic „Horea” Marghita, Liceul Teoretic „Constantin Șerban” Aleșd, Liceul Teoretic „Arany Janos” Salonta și Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș.

Astăzi, 17 august se va desfășura proba srisă obligatorie a profilului, mâine, 18 august, proba scrisă la alegere a profilului şi specializării, iar vineri, 19 august, proba scrisă la Limba şi literatura maternă. Evaluarea competențelor este programată în perioada 22-29 august. Primele rezultate de la probele scrise se vor afișa pe 31 august (până la ora 12.00, iar contestațiile se vor depune în aceeași zi, între orele 12.00-18.00). Rezultatele finale se vor afișa pe data de 3 septembrie și se vor publica prin anonimizarea numelui și a prenumelui. Contestațiile pot fi depuse atât în format fizic, cât și electronic.

Pentru elevii care solicită și primesc, în cazuri justificate, aprobarea Comisiei Naționale în vederea susținerii probelor cu subiectul de rezervă, se organizează proba sau probele scrise, după finalizarea ultimei probe prevăzute în calendarul de desfășurare a examenului.

Nota minimă de promovare, pentru fiecare probă, este 5 (cinci), iar media finală pentru promovarea examenului este cel puțin 6 (șase).

 

Subiecte de nivelul unui elev de gimnaziu

 

Subiectele nu au fost dificile. La filiera teoretică, profilul umanist, candidații au avut de rezolvat cinci cerințe (pentru a rezolva trei dintre ele, era suficient ca cel care a susținut examenul să știe să citească), pe baza unui fragment din Agatha Grigorescu - „Bacovia, Bacovia. Poezie sau destin”. La punctul B, candidații au avut de redactat un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumenteze dacă experiențele de viață influențează sau nu procesul de creație. La subiectul al II-lea, participanții au avut de prezentat, în minim 50 de cuvinte, perspectiva narativă a unui fragment din „Popa Man” de Ion Agârbiceanu. La ultimul subiect candidații au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularităţile unui text poetic studiat, aparţinând lui Lucian Blaga, cu respectarea unor repere.

La examenul din sesiunea iunie-iulie 2022 rata de promovare în Bihor a fost de 75,94%, 2.654 de elevi (din 3.495 de candidați prezenți), promovând.