Rezultate bunicele pentru elevii din Bihor în acest an la baclaureat. Din 3.717 elevi prezenți doar 1.155 nu au reușit să obțină medie de trecere. Vestea bună este că 5 elevi au luat examenul cu media 10 și nu există în Bihor nicio școală cu promovabilitate zero.

Examenul de bacalaureat de anul acesta s-a ținut în 21 de centre. Rata de promovabilitate, înainte de contestații, este de 67,62, cu doar 0,18% sub media națională. Pentru a „umfla” rezultatele, Ministerul Educației a prezentat separat promovabilitatea candidaților din generația curentă, rezultând în acest fel o promovabilitate națională de 73,9%, promovabilitatea în Bihor urcând și ea la 73,5%.

„Din cei 3.717 candidaţi din Bihor înscrişi, 3.582 au fost prezenţi la examene, 135 au absentat iar cinci au fost eliminaţi. 1.155 dintre candidaţi nu au obţinut media minimă pentru promovare, 6.472 candidaţi au obţinut medii între 6 şi 6,99, 625 între 7 şi 7,99, 742 între 8 şi 8,99, iar 578 între 9 şi 9,99. Vestea bună este că nu avem niciun liceu cu promovabilitate zero cum a fost în anii precedenți. Dacă ne raportăm la situație, cu pandemie pe parcursul întregului an, cred că rezultatele sunt mulțumitoare”, a spus ieri, într-o conferință de presă, șeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Virgil Blage.

Cei 5 absolvenți cu media zece sunt de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Colegiul Naţional „Onisifor Ghibu” şi Liceul Teologic Baptist „Emanuel”.

Din acest punct de vedere, al mediilor de 10, județul Bihor stă foarte bine fiind depășit doar de Iași și Botoșani (câte 7 candidați) și Prahova cu 6 candidați. Tot câte 5 candidați cu media 10 au și județele Alba şi Gorj.

După afișarea rezultatelor, ieri, în intervalul orar 12.00 - 18.00 au putut fi depuse contestații, inclusiv prin mijloace electronice. În această situație, candidații au avut de completat, semnat și depus sau transmis prin mijloace electronice și o declarație-tip în care să menționeze că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip a trebuit semnată și de către părinții sau reprezentanții legali ai acestora. Rezultatele finale vor fi afișate vineri, 9 iulie, prin anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului.

Pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ: recunoașterea, echivalarea, susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale, susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea și obținerea mediei 6 (cel puțin) la probele scrise.