Pentru aproximativ 3.717 absolvenți de clasa a XII-a, urmează o săptămână de foc. Astăzi elevii vor susține prima probă la bacalaureat, cea de Limba și literatura română. Examenele se dau în 21 de centre, de astăzi până joi, 1 iulie, primele rezultate urmând a se afișa săptămâna viitoare, luni. 

 

Conform Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Bihor, în județ s-au înscris 3.717 candidați în vederea susținerii probelor din prima sesiune (iunie-iulie). Din totalul celor înscriși, 3.204 candidați provin din promoția 2020-2021, iar 513 candidați sunt din promoțiile anterioare. Etapa de înscriere a avut loc în perioada 31 mai - 4 iunie, iar echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale - în perioada 14 - 25 iunie.

Probele scrise se vor desfășura în 21 de centre de examen, iar pentru evaluarea lucrărilor s-au organizat trei centre zonale de evaluare.

Probele scrise sunt programate în această săptămână: luni, 28 iunie – Limba și literatura română, marți, 29 iunie – proba obligatorie a profilului, miercuri, 30 iunie – proba la alegere a profilului și specializării și joi, 1 iulie – Limba și literatura maternă.

Primele rezultate de la probele scrise se vor afișa pe 5 iulie, până la ora 12.00, iar contestațiile se vor depune în aceeași zi, în intervalul orar 12.00 – 18.00. În perioada 6 - 9 iulie se vor rezolva contestațiile. Rezultatele elevilor vor fi publicate prin anonimizarea numelui și a prenumelui. Contestațiile pot fi depuse atât în format fizic, cât și electronic. În acest caz, candidații completează, semnează, depun și transmit electronic inclusiv o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip trebuie semnată și de către părinții sau reprezentanții legali ai acestora. Rezultatele finale se vor afișa pe 9 iulie.

Nota minimă de promovare, pentru fiecare probă, este 5 (cinci), iar media finală pentru promovarea examenului este cel puțin 6 (șase).