Proiectele privind realizarea Pasajului subteran de la magazinul Crișul, a Pasajului subteran de la Gară și a Hub-ului intermodal de la Gară au fost incluse în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a municipiului Oradea.

Documentul de bază care reprezintă cadrul general al dezvoltării urbane durabile, necesar pentru obținerea fondurilor nerambursabile este Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU). Primăria Oradea a elaborat în anul 2017 Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană, iar în cadrul ședinței de Consiliu Local de joi, 10 septembrie, consilierii locali au aprobat actualizarea strategiei.

Au fost completate în lista de proiecte din SIDU, 3 proiecte. Proiectul „Coridorul de mobilitate Magheru - Republicii din Municipiul Oradea”, care include la rândul lui realizarea Pasajului subteran de la Magazinul Crișul, realizarea pasajului subteran de la Gara Oradea, precum și realizarea hubului intermodal de transport integrat din Piața București, în fața Gării Oradea. Proiectul „Regenerare urbană și creșterea calității spațiilor verzi din Municipiul Oradea”, care presupune amenajarea unor alei pietonale și ciclistice, amenajare zone verzi plantate; amenajare spațiu de joacă pentru copii; introducerea unor facilități de agrement și sport pentru tineri, amenajare zona de recreere pentru seniori; sistem de irigație; rezolvarea scurgerii apelor pluviale, iluminat public precum și alte intervenții necesare pentru creșterea calității parcurilor și spațiilor verzi.

Intervențiile propuse se vor realiza în Parcul Libertății și zona malului Crișului, Parcul 22 Decembrie, Parcul Ion I.C. Brătianu respectiv parcul din șanțul Cetății Oradea - str. Griviței și Calea Clujului.

Al treilea proiect este „Reabilitarea, restaurarea şi refuncţionalizarea zidurilor Cetăţii Oradea (bastioane, curtine şi contraescarpă), în vederea introducerii în circuitul turistic – Cetatea Oradea – centru multicultural şi multiconfesional european – etapa a IV-a”.

„Acestea sunt trei proiecte importante pe care intenționăm să le realizăm în perioada următoare. Intenția noastră este ca documentațiile necesare realizării acestor proiecte să le finanțăm din programul care este dedicat pentru pregătirea proiectelor în vederea derulării lor rapide în perioada următoare de finanțare. Există o linie de finanțare, o vom accesa și sperăm deci că vom obține acești bani ca să putem să avem deja aceste proiecte mature, în așa fel încât anul viitor să putem derula procedurile de licitație”, a spus primarul Ilie Bolojan.