Primăria municipiului Oradea a inițiat realizarea studiilor de fezabilitate pentru regenerarea și refuncționalizarea a două spații urbane din Oradea: fosta piață agroalimentară Velența, de la intersecția dintre străzile Eftimie Murgu și Someșului, respectiv în cartierul Rogerius, zona delimitată de străzile Fagului, Slatinei, Lisabonei și Sovata, folosind conceptul de dezvoltare co-urbană.

 

Potrivit municipalităţii orădene, conceptul de dezvoltare co-urbană prevede refacerea spaţiilor urbane neglijate împreună cu locuitorii, folosind funcţiuni alese de aceştia dintr-un număr de categorii propuse. Rezultatul este că spațiile respective vor fi reamenajate ca și spații verzi cu funcțiuni multifuncționale ce vor deveni un centru al comunităților locale adiacente. Astfel, se asigură că proiectul va corespunde nevoilor și dorințelor locatarilor și va contribui la îmbunătățirea calității vieții acestora.

„Un număr de seminarii de design participative stau la baza acestui proiect. Acestea vor include prezentări, discuții, teme de grup și ședințe de mediere. În cadrul seminariilor se vor folosi mijloace tehnice precum machete de lucru și proiecții utilizând un soft de modelare 3D, pentru o vizualizare interactivă, în timp real, a soluțiilor dezbătute. Seminariile vor fi moderate de către dr. arh. Horațiu-Cristian Cojan, participarea fiind gratuită”, menţionează Primăria Oradea.

Întâlnirile cu cetăţenii pentru cartierul Velenţa vor avea loc sâmbătă, 22 septembrie, (dimineața); miercuri, 26 septembrie, şi joi, 27 septembrie (după-amiaza); sâmbătă, 29 septembrie (dimineața). Întâlnirile cu cetăţenii pentru cartierul Rogerius vor avea loc miercuri, 3 octombrie, şi joi, 4 octombrie (după-amiaza); sâmbătă, 6 octombrie, (dimineața); miercuri, 10 octombrie (după-amiaza).

„Ora şi locația exactă a acestor întâlniri vor fi anunțate ulterior. Toți locuitorii din zonele respective, dar și cei care sunt interesați de regenerarea urbană și procese participative sunt invitați la aceste seminarii. O prezentare a concluziilor rezultate din aceste seminarii participative va fi făcută în intervalul 11-16 octombrie. Rezultatul final va fi compus din studii de fezabilitate și proiecte tehnice de arhitectură care vor conține soluțiile alese în urma seminariilor și care vor fi folosite de autoritățile locale în vederea lucrărilor de implementare”, a mai precizat municipalitatea.

Studiile de fezabilitate și proiectele tehnice de arhitectură în valoare de 120.000 lei vor fi realizate de către firma Urban Ascension din București. Mai multe informații despre dezvoltarea urbană sustenabilă prin design participativ, despre cele două amplasamente, dar și despre autorul proiectului pot fi găsite la adresa de web: www.urban-ascension.com.