Podul Intelectualilor - Lucrările se apropie de final
Modernizarea Podului Intelectualilor, una dintre cele mai vechi pasarele hobanate din țară, se apropie de finalizare. Pavajul de granit a fost montat pe toată suprafața pietonală, urmând doar aplicarea unui lac de protecție cu rol impermeabil.
„Muncitorii fac acum ultimele finisaje la sistemul de iluminat, la balustrade și la rampa de acces dinspre Aleea Gojdu, unde se montează ultima porțiune cu cuburi de granit.
Pasarela va fi dotată cu corpuri de iluminat cu LED, care vor lumina suprafața pietonală a pasarelei, acestea fiind montate atât sub mâna curentă a balustradei, cât și la baza pilonilor din beton. Totodată, este luminată și partea de sub pod, respectiv tablierul podului. Sistemul de iluminat este completat cu reflectoare de tip LED montate pe hobane”, precizează Primăria Oradea.
Va urma încastrarea rețelelor de cabluri de dedesubtul pasarelei și demontarea schelei.
Podul a fost supus unui proces de reabilitare din cauza stării generale de uzură a pilonilor, toroanelor, a grinzii și a parapetului acestuia.
În 1910, podul de lemn care asigura traversarea Crișului a fost înlocuit cu un pod metalic, numit „Podul Paralelor”. În locul acestuia a fost construit în 1974 actualul pod hobanat, botezat de orădeni „Podul Intelectualilor”, denumire dată de vecinătatea unor redacții de ziare și reviste.
În cadrul proiectului s-a realizat hidroizolația podului, a fost turnată șapa, pe care apoi s-a aplicat sistemul de degivrare, acesta având rolul de a împiedica formarea gheții în anotimpul rece. Pilonul central și blocurile de ancoraj ale hobanelor au fost recondiționate.
Totodată, s-au turnat grinzile parapet și au fost realizate rosturile de dilatare de la cele două capete ale podului. Tot în cadrul lucrărilor de reabilitare s-a mascat grinda parapet cu o structură metalică, respectiv cu un material compozit de tip bond. Scara de acces dinspre malul Crișului a fost pavată, urmând finalizarea montării balustradelor de protecție.
Pasarela hobanată are o lungime totală de 85,85 m, lățimea de 3,75 m, fiind alcătuită din traseul pietonal propriu-zis și două lise de parapet.
Lucrările sunt realizate de asocierea Freyrom - Procons Group, valoarea contractului de execuție pentru „Reabilitare pasarelă hobanată din beton armat peste râul Crișul Repede între str. Libertății și Aleea Emanuil Gojdu” fiind de 3,6 milioane lei.
Încă o ratare marca PMO. Încă o rușine pentru PNL și pentru odiosii Bîrță, Dragoș, Nica și acel City manager cu nasul pe sus.