Lucrările la pasajul de la intersecţia drumului de centură cu strada Universităţii sunt realizate în proporţie de 51%, ajungând în faza în care încep lucrările de forare a celor 48 de piloţi care vor susţine grinzile. Constructorul estimează că, până la sfârşitul anului, se va putea circula pe noul pasaj.

Viceprimarul Florin Birta a suținut ieri o conferință de presă în teren, prezentând stadiul lucrărilor de reamenajare a intersecției prin pasajul denivelat între drumul de centură al Municipiului Oradea și strada Universității. Birta a anunţat că a început forarea a cinci piloţi de probă, urmând ca, ulterior să fie foraţi cei 48 de piloți care vor susține grinzile pasajului. „Termenul de finalizare a acestui pasaj este aprilie 2021, conform contractului, dar după discuțiile avute cu constructorul, dacă vremea ne va permite, estimăm că spre final de an circulația să se poată face deja pe deasupra pasajului, astfel încât traficul de pe centură să nu mai fie gâtuit. În acest moment, conform graficelor, lucrările sunt finalizate în procent de 51% și se lucrează într-un ritm susținut”, a declarat viceprimarul. Circulaţia pe şoseaua de centură se desfăşoară, în prezent, cu dificultate, traficul dinspre Cluj fiind deviat în dreptul cartierului Europa pe străzile Universității și Islazului. „Chiar dacă am aprobat această soluție pentru 90 de zile, în urma discuțiilor cu reprezentanții firmei, am stabilit ca până la începutul școlii, deci la mijlocul lunii septembrie,  circulația să fie deviată pe bretelele dinspre pasaj, urmând astfel să eliberăm accesul în Cartierul Europa și pe strada Universității”, a menţionat Florin Birta.

Prezent la conferinţa de presă, Emanuel-Iohan Reitmaier, director tehnic pe zona de vest a firmei Porr Construct, a menţionat că în această perioadă vor fi foraţi cei cinci piloți de probă, care vor fi testați, apoi se va trece la culeea II care iese din sensul dinspre Cluj, apoi la pila II, pila I și culeea I. Pentru ca până la finalul anului circulația să se poată face pe deasupra pasajului, constructorul și-a propus ca la sfârșitul lunii septembrie să înceapă montajul grinzilor.

Pe sub pasaj va exista o trecere pietonală, iar după finalizarea acesteia, va fi amenajată o pistă de biciclete pe strada Universității care va face legătura atât cu noua Sală  de Sport Polivalentă, cât şi spre Piața 100.

Lucrările la pasajul de la intersecţia centurii Oradiei cu strada Universităţii au demarat în octombrie 2019, iar valoarea contractului de lucrări este de 30.103.485,75 lei (fără TVA).