Două dintre cele mai impunătoare clădiri din Oradea, printre ultimele rămase nereabilitate din zona centrală a orașului, își vor recăpăta strălucirea de odinioară. Este vorba despre Palatele Adorján I și II, care au fost cuprinse în Programul Multianual de reabilitare a fațadelor clădirilor situate în Ansamblul Urban - Centrul istoric Oradea.

 

Clădirile, cunoscute sub numele de Casele Adorján, sunt primele edificii din municipiu ale arhitecților Komor Marcell şi Jakab Dezső. Proprietarul lor a fost Adorján Emil, cel care a ridicat și Palatul Vulturul Negru.

Momentan se lucrează la Palatul Adorjan I, cel situat la colțul străzilor Patrioților și Moscovei.

Acesta are deja un acoperiș nou. Învelitoarea existentă la începerea lucrărilor era  formată din țigle de tip solzi și din țigle profilate trase. Conform avizului Direcției Județene de Cultură Bihor, modelul istoric era prevăzut doar cu țiglă solzi, astfel că acoperișul a fost refăcut integral cu acest tip de țigle.

Lucrările demarate în primăvara acestui an se execută etapizat. Astfel, până în acest moment s-a reabilitat acoperișul de tiglă, s-a îndepărtat tencuiala degradată, s-au înlocuit  elementele de tablă de zinc (lucarne, decorații de coamă, învelitori cornișă), s-au demontat și rezidit coșurile de fum și s-au executat reparații la închiderile perimetrale de la nivelul streșinilor.

În acest moment continuă înlocuirea elementelor de tablă de zinc, se lucrează la curățarea, recondiționarea, vopsirea, înlocuirea (unde este cazul) și fixarea mecanică a ornamentelor de pe fațade și a ancadramentelor de la ferestre.

În continuare, va urma recondiționarea tâmplăriei de lemn (ferestre și uși) conform modelului istoric. Totodată la balcoane se va reface hidroizolația de la nivelul pardoselii.

După finalizarea lucrărilor de reabilitare a fațadelor exterioare, schelele vor fi montate pe fațada din curte, care de asemenea va fi reabilitată.

Termenul de finalizare a lucrărilor la Palatul Adorjan I este până la finalul acestui an. Va urma apoi reabilitarea Palatului Adorjan II, situat pe strada Patrioților, nr. 4.

Valoarea contractului pentru ambele imobile este de aproape 2.88 milioane de lei, lucrările fiind executate de Abed Nego Oradea.

Casa Adorján I este situată pe str. Patrioților nr. 6, colț cu str. Moscovei, și a fost construită în anul 1903, iar Casa Adorján II, situată pe str. Patrioților nr. 4, a fost construită în anii 1904-1905.