În cadrul lucrărilor de reabilitare a coridorului Nufărul-Cantemir, municipalitatea va amenaja noi spaţii pietonale și zone de relaxare pavate din beton în culorile gri-antracit și alb-crem.

Două dintre acestea, cea din dreptul străzii Muntele Găina și cea dintre strada Jean Jaurès și Sextil Pușcariu, sunt deja în execuție, lucrările fiind realizate într-un procent de cca 50%. Alte două astfel de zone urmează să fie amenajate în jurul statuii lui Dimitrie Cantemir și la capătul străzii Nufărului, în bucla unde întoarce tramvaiul.

Suprafața totală a acestor zone cu dale va fi de 3.847 mp. Toate aceste zone de relaxare vor fi dotate cu mobilier urban, respectiv bănci de odihnă și coșuri pentru deșeuri stradale, urmând să fie iluminate corespunzător.

„În afară de înierbarea platformei de tramvai, care aduce o suprafață verde nouă în spațiul construit de 18.000 mp, mai există și alte surse de creștere a suprafeței verzi. Astfel, prin proiect, s-a decis desființarea tuturor spațiilor de parcare amenajate în fața blocurilor, pe foste zone verzi, devenite ulterior parcări de domiciliu. Trotuarele erau folosite drept căi de acces spre aceste parcări, de-a lungul timpului având loc și accidente de circulație, în care au fost implicați  pietonii care circulau pe trotuar. În două astfel de spații, cum este cel din dreptul străzii Muntele Găina și cel cuprins între străzile Jean Jaurès și Sextil Pușcariu, se amenajează acum zone de relaxare pentru locuitorii din cartier, spațiile de parcare existente anterior fiind relocate în zonele disponibile din spatele blocurilor”, a precizat primarul Florin Birta.

Urmează ca și celelalte astfel de parcări din fața blocurilor, cuprinse pe tronsonul strada Nojoridului - capătul străzii Nufărului, să fie relocate în spatele blocurilor, pentru a se face loc spațiilor verzi nou create, trotuarului și pistei de biciclete paralele cu linia de tramvai.

Lucrările de reabilitare a coridorului Nufărul - Cantemir au început la finalul lunii ianuarie dinspre sediul Direcției Agricole (str. Arieșului), avansând către ieșirea din oraș.

Acestea au demarat cu decopertarea pavajului zonei pietonale aflate vizavi de sediul Direcției, în acest moment, cele cuprinse între str. Arieșului și statuia Dimitrie Cantemir fiind finalizate.

În ceea ce privește trotuarele de acces la blocuri, acestea sunt asfaltate până la strada Jean Jaurès. Totodată, au fost începute fundațiile la stâlpii de iluminat între străzile Arieșului și Sextil Pușcariu. În continuare se lucrează la refacerea trotuarului și la amenajarea pistei de biciclete. Atât pista, cât și trotuarele vor avea aceeași îmbrăcăminte de beton asfaltic. Delimitarea optică a celor două suprafețe se va realiza prin culori diferite: la trotuare asfalt negru obișnuit, iar la pista de biciclete - asfalt colorat cu pigment roșu.

De asemenea, au început lucrările la breteaua cuprinsă între strada Meiului și Pârâul Peța pe partea stângă, aceasta fiind în momentul de față la stadiul de balast, cu bordurile de granit montate la carosabil.

Pe tronsonul cuprins între strada Arieșului și statuia Dimitrie Cantemir a fost turnat zidul de sprijin între carosabil și liniile de tramvaie, de săptămâna viitoare urmând să înceapă montarea bordurii de granit la carosabil.

În cadrul proiectului vor fi montați stâlpi inteligenți, astfel tramvaiele vor avea acces liber, neîngreunat de circulație, iar viteza acestora va putea crește până la 30 km/h. Vor fi modernizaţi peste 2,5 km de drum şi peste 6 km de trotuar. În plus, vor fi amenajați peste 2 km de piste pentru biciclişti şi 48.000 mp de spaţiu verde.