Lucrările la Coridorul verde Barcăului sunt aproape finalizate. Noul parc de patru hectare, finanţat din fonduri europene, este structurat în trei sectoare, suprafaţa totală fiind de aproape patru hectare. Celălalt parc amenajat este în cartierul Soarelui şi este întins pe trei hectare.

Printr-un proiect separat, în Coridorul Verde Barcăului va fi realizată o pistă de alergare din tartan.

Viceprimarul Florin Birta a prezentat, ieri, situaţia lucrărilor la Coridorul verde de pe strada Barcăului, menţionând că acestea vor fi gata până la sfârşitul săptămânii. Birta a precizat că termenul iniţial de finalizare a investiţiei – mai 2020 -  a fost prelungit până la finalul lunii septembrie 2020 din două motive: vremea ploioasă din mai şi iunie, precum şi faptul că proiectul iniţial a fost modificat pentru a permite construcţia, ulterioară, a pistei de alergare, pentru această modificare fiind nevoie de aprobare specială, proiectul fiind finanţat din fonduri europene.

„Zona a fost delimitată în trei sectoare, care, prin amenajarea specifică, vin în întâmpinarea nevoilor tuturor categoriilor de vârstă, dar și în întâmpinarea cerințelor persoanelor cu dizabilități. Astfel, în cadrul parcului, atât locurile de joacă, cât și zona de fitness au elemente care pot fi folosite de persoanele cu dizabilități. Totodată, din cele două toalete publice amplasate în parc, una este destinată acestor persoane”, a precizat viceprimarul Florin Birta.

Lucrările, în valoare de 7.756.962, 87 lei fără TVA, au fost realizate de asocierea Construcții Bihor – Edildrum Construct. Coridorul verde Barcăului a fost amenajat în trei sectoare distincte: zona A - pentru odihnă activă (sport, fitness), având o suprafață de 16.178 mp, zona B - pentru joacă și recreere (terenuri de joacă, peluze cu o mare varietate de plante cu forme și dimensiuni diferite), cu o suprafață de 11.305 mp și zona C - pentru odihnă pasivă – plimbări, odihnă pe iarbă, alei din materiale naturale cu o suprafață de 10.591 mp. Facilitățile pentru sport constau într-un teren amenajat pentru jocul cu mingea, respectiv o platformă pentru fitness în aer liber, inclusiv pentru persoane cu dizabilități locomotorii. Pentru joacă și recreere s-au amenajat echipamente de joacă pentru copii (inclusiv pentru copii cu dizabilități locomotorii), mese de șah și mese cu bănci pentru picnic. Mobilierul urban constă în bănci, pergole, mese cu scaune pentru șah, coșuri de gunoi. Au fost montate trei cişmele, dar şi două toalete publice automate. Intrarea în toalete nu va fi gratuită, iar după trei minute uşile se deschid. Florin Birta a menţionat că dacă cele două toalete publice vor funcţiona bine, modelul va fi preluat şi pentru alte locuri publice, în special parcuri, din municipiu.  

Aleile vor fi iluminate pe toată perioada nopții, pe stâlpii de iluminat fiind montate și camere de supraveghere.

Din suprafața de 38.074 mp propusă spre amenajare, 32.862 mp reprezintă suprafața verde gazonată prin însămânțare, irigată cu sistem de irigaţie automat. În cadrul amenajării peisagistice au fost plantaţi 385 de arbori din speciile: arțar, mesteacăn, fag, magnolia, stejar, cedru, chiparos, precum şi 12.262 arbuşti ornamentali şi 700 bucăţi de plante florale perene.

„În ceea ce privește pista de alergare, aceasta trebuia inițial să vină până la bordura cu strada Barcăului. De aceea am modificat puțin proiectul de amenajare a coridorului verde Barcăului și am mutat pista de alergare mai înspre parc. Astfel, aceasta va avea o lățime de 1 m, iar pe distanța de la bordura pistei de alergare la marginea drumului vom planta un aliniament de arbori, astfel încât cei care vor alerga aici o vor face în condiții de siguranță, nu la marginea șoselei, ci în preajma unui aliniament verde”, a precizat viceprimarul Florin Birta. În planurile municipalităţii mai intră şi amenajarea unei giraţii pe strada Meşteşugarilor, cu două benzi pe sens, pentru a uşura circulaţia auto în zonă.