Consiliul Județean Bihor a depus spre finanțare luni, 4 septembrie, proiectul  pasajului suprateran de la Oșorhei (intersecția cu Fughiu), prin Programul Regional Nord - Vest 2021 - 2027.

Noul pasaj va fi construit peste girația existentă, la intersecția cu drumul spre localitatea Fughiu, Centura Oșorhei și DN 1.

„Pentru a reduce numărul de accidente în această zonă, pentru a asigura fluența circulației, am gândit un pasaj suprateran care urmează să fie executat din primăvara anului viitor, peste sensul giratoriu, de-a lungul drumului național DN1. Actuala girație rămâne, pentru a permite virajele în celelalte direcții, iar pentru fluidizarea circulației de pe Centura Oșorhei va fi o bretea rutieră cu viraj dreapta care va evita girația și pasajul, înspre Cluj”, a explicat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

Valoarea totală estimată a obiectivului de investiții „Amenajare intersecție denivelată aferentă DJ767J (cu posibilitate de modificare în DN1) în localitatea Oșorhei, județul Bihor” este de 8.015.780,96 euro, fără TVA. În studiul de fezabilitate sunt prevăzute 3 luni pentru proiectare, o lună pentru obținerea autorizației de construire și 8 luni pentru execuția lucrărilor.

Conform studiului de fezabilitate, pasajul va avea o lungime totală de 402 metri (pasajul propriu-zis + rampe) și o lățime de 10 metri, cu două benzi de circulație.

Studiul de fezabilitate a fost întocmit, iar următoarea etapă presupune lansarea licitației pentru proiectare și execuție. Lucrările propriu-zise ar urma să înceapă în primăvara anului viitor.

„Proiectele de infrastructură derulate de Consiliul Județean Bihor care asigură conectivitatea rutieră cu Municipiul Oradea și zona metropolitană vor duce la o fluență mai bună a circulației și vor scurta timpii de deplasare în cea mai aglomerată zonă a județului Bihor, pe DN1. Această investiție se realizează printr-un parteneriat cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR)”, precizează administraţia judeţeană.