Lucrările de reabilitare a Pieţei Magnoliei au început, utilajele firmei Gavella reuşind, până acum, să spargă aproape tot pavajul şi mobilierul existent. Termenul de execuţie este de 18 luni, valoarea contractului de lucrări fiind de 10,89 milioane lei fără TVA.

Municipalitatea orădeană a predat amplasamentul în vederea începerii lucrărilor de reamenajare a Pieței Magnoliei la mijlocul lunii iulie, executantul lucrărilor fiind firma Gavella. Nu mult după predarea amplasamentului, utilajele firmei executante au ajuns în Piaţă, perimetrul fiind împrejmuit pentru a nu permite accesul locuitorilor în şantier. Până acum au fost sparte dalele care acopereau piaţa şi înlăturate băncile. Fântâna a rămas, şa fel şi sculptura din mijlocul ei.

Valoarea totală estimată a contractului a fost de 11.184.594,01 lei fără TVA, iar valoarea câștigătoare a ofertantului este de 10.898.711,98 lei fără TVA. Potrivit contractului, se are în vedere înlocuirea pavajului existent, de tipul dalelor de beton prefabricate, cu piatră cubică naturală, din granit, având dimensiunile 10x10x10 cm. Pentru unificarea suprafețelor și mărirea pieței la nivelul percepției, se vor înlocui și trotuarele perimetrale pieței, realizate din asfalt, cu dalaj identic cu cel din interiorul pieței. „La final, va rezulta o suprafață nouă dalată de aproximativ 4.600 mp. De reţinut că toţi arborii existenţi vor fi păstraţi, executantul lucrării având obligaţia să-i inventarieze şi să-i protejeze pe durata lucrărilor. De asemenea, în zona centrală a pieţei se vor planta 24 de arbori noi, pe întreaga suprafaţă a pieţei urmând să fie plantaţi în total 105 arbori şi 580 de arbuşti”, precizează Primăria Oradea.

În interiorul pieţei se propune amenajarea unui ansamblu având două locuri de joacă cu strat din covor de cauciuc (tartan) de 162 mp şi două locuri cu nisip, precum şi echipamente de joacă. De asemenea, piaţa va fi dotată cu o fântână arteziană, amplasată în partea dreaptă a pieţei, care va funcţiona cu recircularea apei. Municipalitatea menţionează că sculptura existentă va fi păstrată.

Termenul pentru execuția lucrărilor este de 18 luni de la emiterea ordinului de începere, iar perioada pentru garanția tehnică a lucrărilor este de 10 ani de la data procesului verbal de recepție încheiat la terminarea lucrărilor.

Pe lângă reamenajarea Pieţei Magnolia, alte două centre de cartier vor intra în proces de modernizare. Este vorba despre în zona cuprinsă între Biserica „Sfântul Duh Mângâietorul” - Sala Sporturilor „Antonio Alexe” - Casa Tineretului şi Calea Alexandru Cazaban în cartierul Ioșia, respectiv în zona McDonald's din cartierul Nufărul.