Lucrările de amenajare a unui coridor verde pe strada Barcăului au demarat săptămâna trecută. Primele lucrări au vizat coborârea terenului la nivelul bordurii şi înlocuirea reţelelor de apă şi canalizare. Investiţia de peste 7,7 milioane lei ar trebui să fie finalizată până la mijlocul lunii mai a anului viitor.

 

În această lună, Primăria Oradea a dat ordinul de începere a lucrărilor pentru amenajarea unui parc pe strada Barcăului, delimitat de străzile Oneştilor şi Densusianu, pe o suprafaţă de aproximativ 3,8 ha. Lungimea totală a terenului este de aproximativ 1.045,9 m şi o lăţime medie de 36,4 m. Contractul de execuţie a fost semnat cu asocierea formată din Construcții Bihor şi Edildrum Construct.

„Este un proiect care va include trei zone, pentru că această suprafață de 3,8 de ha este împărțită în trei căi de acces și legături printre drumuri. Momentan se lucrează în zona A. Primele lucrări sunt cele de coborâre a nivelului la cota la care va fi parcul, adică la nivelul bordurii, pentru că au fost diferențe în medie și de 1 metru față de viitorul nivel al parcului, plus au fost tot felul de betoane și pietriș care au fost depozitate aici și care trebuie curățate pentru a aduce terenul în stadiul în care se poate lucra efectiv”, a menţionat, ieri, viceprimarul Florin Birta, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la faţa locului, alături de reprezentanţi ai constructorului.

Potrivit lui Birta, parcul va cuprinde un teren de sport multifuncțional, un teren de fitness, alei pietonale, carusel și leagăn, aparat fitness şi leagăn pentru persoane cu dizabilități, toaletă publică etc. „În această zonă se va planta pe o suprafață de 28.200 mp gazon, se vor planta 385 de arbori de mari dimensiuni, pe lângă cei 12.285 de arbuști. Deoarece nu am reușit să-l includem în cadrul acestui proiect, lucrăm acum să realizăm în primăvară și o pistă de alergare din tartan în jurul parcului, similară celei din parcul Brătianu”, a mai menționat viceprimarul.

Valoarea contractului de lucrări este de 7.756.962,87 lei fără TVA, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional.

Pe de altă parte, municipalitatea are în plan amenajarea și a altor parcuri în Oradea, o parte dintre contracte fiind deja semnate, iar pentru altele se așteaptă semnarea lor.

Este vorba despre parcul Veteranilor, unde este deja semnat contractul de finanțare, este adjudecată licitația și se pregătește finalizarea proiectului. Un alt parc se va realiza în cartierul Grigorescu, pentru care proiectul se află în stadiu avansat, și mai sunt parcurile din strada Soarelui și Ion Bogdan. În total, este vorba despre amenajarea a aproximativ 12 ha de spații verzi noi.