Municipalitatea orădeană a semnat contractul de execuție pentru amenajarea zonei pietonale din cartierul Nufărul, în zona McDonald’s. Lucrările vor fi executate de firma Gavella, valoarea contractului fiind de 6,75 milioane lei fără TVA.

„Prin reamenajarea zonei situate în apropierea McDonald’s se are în vedere obținerea unui spațiu urban contemporan, accesibil, sigur și prietenos pentru locuitorii orașului. Intervenția propusă urmărește o reconfigurare a pieței pentru a permite accesul facil al pietonilor și al bicicletelor, redarea trotuarelor circulației pietonale, eliminarea pe cât posibil a barierelor arhitecturale, realizarea unui ambient plăcut și contemporan, prin amenajarea spațiilor verzi”, menţionează Primăria Oradea.

În proiect se menţionează că topografia generală a locului urmează a fi menținută, iar forma spațiilor verzi va fi modificată. Se propune, de asemenea, refacerea trotuarului asfaltat existent și înlocuirea lui cu dale de granit de trei dimensiuni, precum şi semănarea a 480 mp de gazon nou, din totalul de 2.050 mp de spațiu plantat.

Proiectul propune și crearea a două spații de joacă, unul având ca strat superior covorul de cauciuc și altul de nisip. În incinta pieței se propun 8 platforme de lemn, cu rol de stat în suprafață cumulată de aproximativ 231,4 mp.

Prin proiect sunt prevăzute lucrări de curățare a terenului, desfaceri și decapări ale straturilor existente, precum și desfacerea de fundații jardiniere existente, parapeți, trepte, borduri existente cât și asfalt existent și suprafețe betonate.

Lucrările fac parte din proiectul „Mobilitate policentrică în Municipiul Oradea - coridor Magnolia, Cazaban, Nufărului”. Valoarea totală estimată a contractului a fost de 6.938.651,56 lei fără TVA, iar valoarea câștigătoare a ofertantului este de 6.756.844,27  lei fără TVA lei, durata de execuție fiind de 12 luni.

Proiectul „Mobilitate policentrică în Municipiul Oradea - coridor Magnolia, Cazaban, Nufărului", finanțat prin Programul Operaţional Regional 2014 - 2020, are în vedere amenajarea unor piațete de cartier, după cum urmează: pe suprafața Pieței Magnoliei din Cartierul Rogerius, apoi în zona cuprinsă între Biserica „Sfântul Duh Mângâietorul” - Sala Sporturilor „Antonio Alexe”  - Casa Tineretului şi Calea Alexandru Cazaban - cartierul Ioșia, precum și în cartierul Nufărul, în zona McDonald's.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă reducerea emisiilor de carbon generate de transportul rutier motorizat în municipiul Oradea prin construirea, modernizarea sau extinderea zonelor și traseelor pietonale și a unor trasee pentru biciclişti în zonele centrale ale principalelor cartiere din municipiul Oradea (Nufărul, Ioșia și Rogerius).