Reautorizarea ocoalelor silvice particulare (private) se face de către instituţia abilitată în acest sens, iar în cazul judeţului nostru este vorba despre Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare (ITRSV) Oradea, a cărei activitate se desfăşoară în mai multe judeţe din zona de nord-vest a ţării. "Referitor la Bihor, aici există, conform situaţiei centralizate, la finele anului 2007, 10 ocoale silvice private. Suprafaţa totală de fond forestier aflată în administrarea acestor ocoale silvice este de 67.000 de hectare. Ocolul Silvic Codrii Beiuşului este cel mai mare, având suprafaţa de 14.600 hectare fond forestier", au fost primele detalii oferite de către dl. ing. Sever Şerbănescu, inspector şef la ITRSV Oradea.
Cât priveşte procedura de reautorizare, înseamnă depunerea, la ITRSV Oradea, a unor documentaţii specifice care trebuie să îndeplinească o serie de date tehnice şi de condiţii. Detalii în acest sens se pot obţine de la ITRSV, de către conducerile ocoalelor silvice respective.
Cum avea să remarce dl. ing. Szatmari Vasile, inspector şef adjunct al ITRSV Oradea, "pe lângă condiţiile minimale de personal şi logistică, un element important pentru ca un ocol silvic să fie autorizat, reuatorizat îl reprezintă suprafaţa; astfel, în funcţie de zonarea geografică, suprafaţa minimă a unui ocol silvic trebuie să fie de 3000 de hectare, în zona de câmpie, de 5000 de hectare - în zona de deal şi de 7000 hectare - în zona de munte".
Deşi, până la termenul scadent pentru reautorizarea ocoalelor silvice private, au mai rămas 10 săptămâni, deocamdată, la nivelul judeţului Bihor, nimeni dintre cei avizaţi şi interesaţi nu a depus documentaţia pentru reautorizare! Mai mult, există două ocoale silvice private cu probleme vizând gestionarea fondului forestier, subiect asupra căruia vom reveni într-un alt context.
Ceea ce trebuie înţeles de către cei care conduc ocoalele silvice private, aspect asupra căruia a insistat dl. Sever Şerbănescu, este că nesolicitarea reautorizării are consecinţe grave. Concret, se suspendă activitatea ocolului silvic respectiv, concomitent cu aplicare unei amenzi contravenţională în sumă de la 5000 de lei la 10.000 de lei.