Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) va elabora un Proiect de lege menit să reglementeze relaţia dintre instituţiile financiar-bancare şi consumatori.
Măsuri de protecţie

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), cât şi reprezentanţii băncilor din România vor continua analiza şi vor stabili procedura prin care deciziile finale trebuie aplicate pentru a reglementa un comportament al instituţiilor bancare caracterizat prin transparenţă. Un prim pas ar putea să îl constituie implementarea şi în ţara noastră a unui Cod de Bune Practici în domeniul bancar, decizie voluntară care apartine băncilor, dar care reprezintă o condiţie pe piaţa financiară mondială. Pe de altă parte, ANPC consideră ca fiind necesară educarea consumatorului de servicii bancare, acest lucru fiind posibil prin campanii de informare publică susţinute la nivel naţional. Proiectul de lege al ANPC va cuprinde măsuri de protecţie a consumatorilor de servicii financiare precum: stabilirea unor comisioane nemodificabile ca valoare, fixă sau procent, pe toată durata derulării unui contract de credit; modificarea acestor comisioane să se poată efectua doar în sensul diminuării sau eliminării lor; necesitatea stabilirii unei formule clare şi transparente de calcul a dobânzii variabile; firmarea dobânzii practicate de fiecare bancă, pentru fiecare produs de credit, se va face din dobânda de bază a acelei bănci, pentru acel produs, plus o marjă de profit şi risc, aceasta din urmă fiind nemodificabilă.
Notificarea clientului
Potrivit Proiectului, pentru modificarea dobânzii de bază, banca are obligaţia de a notifica clientul prin intermediul extrasului de cont sau printr-o anexă la extras. Extrasul poate fi transmis clientului prin poştă sau poate fi păstrat în bancă, la dispoziţia acestuia, conform opţiunii împrumutatului la data semnării contractului. Clientul are opţiunea să accepte plata comisionului şi să deruleze în continuare creditul, în noile condiţii de cost, fie să ramburseze integral creditul sau să transfere creditul la altă bancă. Potrivit datelor ANPC, în acest an au fost înregistrate mai mult de 690 de reclamaţii privind serviciile financiar-bancare pentru abateri precum: introducerea unor comisioane pe parcursul derulării contractului, nemenţionate la momentul încheierii acestuia (comision de administrare cont, comision de depunere etc.); perceperea unor tarife disproporţionate (perceperea tarifului pentru eliberarea unei adrese/adeverinţe necesare consumatorului în cazul în care acesta efectua o rambursare anticipată, prin refinanţare externă); modificarea unilaterală a dobânzilor şi comisioanelor fără notificare; rambursări anticipate neoperate în cont, lichidări de conturi neoperate etc.; înregistrarea consumatorilor la Biroul de Credit pentru datorii pe care aceştia, de fapt, nu le aveau şi fără a fi notificaţi; existenţa unor clauze abuzive în contracte etc.