Produsele alimentare - tot mai scumpe
Conform raportului lunar al Institutului Naţional de Statistică (INS), comparativ cu luna ianuarie, preţurile mărfurilor alimentare au crescut în luna februarie cu 1,8%, cele ale mărfurilor nealimentare - cu 0,3%, iar tarifele serviciilor au rămas relativ stabile.
Astfel, legumele, conservele de legume şi fructele proaspete, zahărul şi pâinea au fost mai scumpe cu până la 10,34% faţă de ianuarie, la polul opus, cu cele mai mici creşteri de preţuri fiind băuturile alcoolice, margarina, untul, peştele şi cafeaua. Indicele preţurilor de consum (IPC) este instrumentul prin care se măsoară evoluţia preţurilor şi pe baza sa oficialii determină rata lunară a inflaţiei. În luna februarie, IPC a fost de 100,77% comparativ cu ianuarie a.c., iar faţă de luna similară a anului trecut a fost de 107,60%. Din categoria alimentarelor, produsul care s-a scumpit cel mai mult a fost cartoful, iar la legume şi conserve de legume, preţurile au crescut cu 7,95%. Pe locul următor în topul scumpirilor s-au aflat fructele proaspete, cu 4,07% mai mult faţă de ianuarie şi cu 6,93% în plus comparativ cu decembrie 2010. Nici zahărul nu a scăpat de scumpiri, preţul acestuia fiind majorat de către comercianţi cu 3,52% faţă de ianuarie a.c. În ceea ce priveşte produsele nealimentare, în topul scumpirilor din luna februarie a.c. s-au aflat ţigările şi tutunul (+1,44% faţă de ianuarie), serviciile de apă-canal-salubritate (+0,57%), transportul rutier (+0,46%), îngrijirea medicală (+0,35%), ţesăturile (+0,24%), lacurile şi vopselele (+0,23%), articolele de îngrijire şi cosmeticele (+0,15%). La combustibili, preţurile au fost cu 0,08% mai mari faţă de ianuarie şi cu 2,26% în plus faţă de luna decembrie 2010.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.