Potrivit Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr, 79/2017, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 885 din 10 noiembrie 2017, plafonul până la care o persoană juridică se poate înscrie ca microîntreprindere a fost dublat, începând cu 1 ianuarie 2018, de la 500.000 de euro la un milion de euro.

Mai mult, un asemenea regim fiscal va fi aplicat de-acum și de companiile ce desfășoară activități în domeniul bancar sau în cel al jocurilor de noroc, cele care vor achita un impozit de 1% din cifra de afaceri, în loc de impozit pe profit în cotă de 16%, cum a fost până la final de 2017. Astfel, firmele cu venituri între jumătate de milion și un milion de euro, ce au achitat până la 31 decembrie 2017 un impozit pe profit în cotă de 16%, trec, din 2018, la regimul de impozitare al microîntreprinderilor, acolo unde se aplică fie o cotă de impozitare de 1%, în cazul existenței a cel puțin un salariat, fie o cotă de 3%, pentru cele ce nu au angajați. De precizat că, potrivit normelor în vigoare, salariat înseamnă acea persoană angajată cu contract individual de muncă cu normă întreagă, iar Ordonanța amintită stabilește că, în cazul în care numărul de salariaţi se modifică pe parcursul anului fiscal, cotele de impozitare amintite se aplică în mod corespunzător, începând cu trimestrul în care s-a efectuat modificarea. În cazul microfirmelor fără salariați, ce vor să treacă de la impozit în cotă de 3% la 1%, acestea vor trebui să angajeze cel puțin un salariat cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată sau pe durată determinată pe o perioadă de cel puţin 12 luni. În ceea ce priveşte microîntreprinderea, aceasta este, în înţelesul legii,  este o persoană juridică română care îndeplinește cumulativ următoarele condiții, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent: a realizat venituri care nu au depășit echivalentul în lei a 1.000.000 euro (cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel valabil la închiderea exercițiului financiar în care s-au înregistrat veniturile); capitalul social al acesteia este deținut de persoane, altele decât statul și unitățile administrativ-teritoriale; nu se află în dizolvare, urmată de lichidare, înregistrată în registrul comerțului sau la instanțele judecătorești, potrivit legii.

Schimbarea sistemului de impozitare se face, potrivit legislaţiei, prin modificarea vectorului fiscal, mai exact prin depunerea Formularului 010 - Declarație de înregistrare fiscală/de mențiuni. Potrivit normelor în vigoare, termenul de depunere a acestei declaraţii, prin care firmele vor anunța, practic, modificarea sistemului de impunere de la impozit pe profit la impozit „micro”, va fi 31 martie 2018, cu mențiunea că această zi cade într-o sâmbătă, astfel că termenul-limită va fi prelungit până pe 2 aprilie, prima zi lucrătoare). Concret, obligația va reveni firmelor care înregistrează, la final de 2017, o cifră de afaceri de până într-un milion de euro, noul plafon introdus de Guvern.