Angajaţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) din mai multe judeţe din ţară au anunţat că vor întrerupe astăzi lucrul, între orele 9.00 - 12.00, nemulţumiţi că salariile vor scădea cu sume consistente, începând din 2018, din cauza impactului Legii salarizării asupra veniturilor.

La fel ca şi în celalalte judeţe, şi în Bihor, bună parte dintre angajaţi sunt nemulţumiţi şi îngrijoraţi că veniturile pe care le au în prezent ar putea să scadă începând cu anul viitor. Acest lucru chiar dacă  ieri, ministrul agriculturii, Petre Daea, le-a transmis angajaţilor APIA din teritoriu "să fie liniştiţi şi să muncească": ”Ei au o singură misiune: munca. O muncă cinstită, pe bani remuneraţi corect. Nu cred că sunt în situaţia să se plângă acum de salarii. Eu asta le-am spus angajaţilor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură: 'Staţi liniştiți şi munciţi!'. Asta le transmit şi acum tuturor funcţionarilor din APIA, pe care îi respect: să fie liniştiţi şi să muncească, până la începutul anului mai este. Acum, trebuie să daţi subvenţiile, pentru că avem bani în buget şi aceştia trebuie să plece către fermieri, nu să-i blocăm prin minister, pentru că s-ar putea să dăm socoteală pentru treaba asta. Repet, asta le transmit: să muncească, pentru că sunt plătiţi cu salarii bune, şi să muncim toţi, în frunte cu mine", a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea, pentru Mediafax şi Agerpres. “Nu am primit înştiinţări oficiale în legătură cu aceste posibile scăderi, dar ne-am uitat pe noile grile şi de acolo reiese că o să avem scăderi de la 700 lei la 1.800 lei. Noi nu cerem măriri de salarii, cerem doar să se păstreze salariile actuale. Mai ales că s-a tot spus că prin Legea salarizării vor exista măriri de salarii" - afirma dl Octavian Mateescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din APIA, adăugând că scăderea salariilor este provocată  atât prin noua grilă a salarizării, cât şi prin mutarea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat.

Legat de această situaţie, l-am contactat ieri pe directorul executiv al Centrului Judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (CJAPIA) Bihor, dl. Florian Pavel, care ne-a declarat următoarele: “În Bihor, toată lumea este la lucru, toţi angajaţii au înţeles că problemele nu se pot rezolva în stradă. Este foarte adevărat că angajaţii APIA au temeri legate de scăderea, de la 1 ianuarie 2018, a salariilor aflate în plată în momentul de faţă, mai precis că vor pierde din venitul net începând de anul viitor. La nivelul întregii ţări au fost purtate discuţii cu oficialii Ministerului Agriculturii, cu cei al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, fiind asiguraţi de faptul că acest lucru (scăderea salariilor - n.r.) nu se va întâmpla. Sigur, în situaţia în care lucrurile vor sta altfel începând cu anul 2018, dacă promisiunile nu vor fi respectate, vom sta la masă, şi nu în stradă, pentru a soluţiona situaţia intervenită!Vreau să informez că, în momentul de faţă avem de gestionat 37.428 de cereri unice de plată din care, la data de 15 ianuarie, pe listele de plată se află un număr de 36.667 fermieri, valoarea avansurilor ridicându-se la 126.417,364 lei până la data de 30 noiembrie, dată la care trebuie finalizată acordarea avansurilor. Noi nu putem opri munca, fermierii nu pot fi lăsaţi cu problemele nesoluţionate, ei nu au nicio vină, trebuie să îşi primească banii. Dar ar mai însemna ceva oprirea activităţii - anume că ne boicotăm propria muncă! Care a demarat în martie şi sunt luni bune de eforturi pentru angajaţii noştri! Este, însă, la fel de adevărat că nu putem bloca protestul, este dreptul oamenilor de a-şi exprima nemulţumirea”.

Reamintim că nemulțumirile angajaților APIA din teritoriu au fost prezentate încă din vara acestui an, atât conducerii APIA, cât și ministrului Agriculturii. Contactat miercuri de Agerpres, directorul general al APIA, Adrian Pintea, a anunţat că există un Proiect de OUG care va reglementa problema salarizării, iar acest aspect le-a fost transmis liderilor de sindicat într-o întâlnire care a avut loc marţi la minister. Reprezentantul APIA a declarat, potrivit sursei: "Într-adevăr, pe Legea salarizării 153/2017 este o problemă în ceea ce priveşte funcţiile de conducere şi de execuţie la nivel teritorial, până la nivelul de consilier superior. Este un proiect de OUG, care nu este azi pe ordinea de zi a Guvernului, dar care va reglementa anumite aspecte în ceea ce priveşte salarizarea în APIA”.