În urma controalelor efectuate în luna mai de către inspectorii ITM Bihor, au fost depistate 13 societăţi comerciale care    practicau muncă nedeclarată, fiind depistate 20 persoane prestând activitate nedeclarată.

Luna trecută, la nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor, au fost controlate 277 de unităţi, fiind aplicate 406 sancţiuni contravenţionale, din care 33 amenzi în cuantum de 446.000 lei şi 373 avertismente. Din totalul de 406 sancţiuni, aplicate de ITM Bihor, 52% (213) au fost sancţiuni în domeniul sănătate şi securitate în muncă, iar 48% (193) au fost sancţiuni în domeniul relaţiilor de muncă.

În domeniul sănătate şi securitate în muncă, numărul unităţilor controlate a fost 111. Pentru abaterile de la normele de securitate şi sănătate în muncă s-au dispus măsuri de remediere şi au fost aplicate 213 sancţiuni contravenţionale, din care 207 avertismente și șase amenzi în cuantum total de 26.000 lei.

În domeniul relaţiilor de muncă (r.m.), luna trecută, au fost cuprinse în activitatea de îndrumare şi control 166 unităţi. Pentru abaterile de la reglementările legale în vigoare, s-au dispus diferite măsuri de remediere şi au fost aplicate un număr de 193 sancţiuni contravenţionale, dintre care 166 avertismente (86% din totalul sancţiunilor în domeniul r.m.) şi 27 amenzi (14% totalul sancţiunilor în domeniul r.m.), în valoare totală de 420.000 lei.

Pentru deficienţele constatate, pe lângă sancţiunile contravenţionale aplicate menţionate mai sus, au fost dispuse şi măsuri pentru intrarea în legalitate.

Potrivit unui comunicat de presă, transmis de Marius Rotar, inspector șef ITM Bihor, în domeniul relațiilor de muncă, în mai, din totalul de 193 sancţiuni, 12 (6% din total sancțiuni) au fost amenzi pentru munca nedeclarată în cuantum total de 350.000 lei, iar două avertismente pentru munca nedeclarată; 179 (93% din totalul sancțiunilor) au fost sancţiuni pentru neconformităţi, altele decât munca nedeclarată, din care: 15 amenzi în cuantum total de 70.000 lei și 164 avertismente.

„În urma controalelor efectuate în luna mai, au fost depistate 13 societăţi comerciale care practicau muncă nedeclarată, fiind depistate 20 persoane prestând activitate nedeclarată”, menționează șeful ITM Bihor. Potrivit acestuia, dintre acestea, 18 persoane din cadrul a 12 unități nu aveau încheiat contract individual de muncă, iar două persoane din cadrul a două unități prestau activitate cu depășirea duratei timpului de muncă stabilit în contractul individual de muncă cu timp parțial.

Exemple de domenii de activitate în care  s-a depistat muncă nedeclarată: îngrijirea oilor; restaurante; comerț cu amănuntul efectuat în afara magazinelor, standurilor, chioșcurilor și piețelor, băuturi și alte activități de servire a băuturilor; lucrări de construcții a clădirilor rezidentiale și nerezidențiale; cultivarea cerealelor, plantelor leguminoase; activitate de pază la fermă; lucrări electrice; transporturi rutiere de mărfuri.