În primul semestru, peste 650 de firme bihorene au intrat în insolvenţă
Procedura insolvenţei, reglementată de Legea nr. 85/2006, a devenit din ce în ce mai cunoscută comercianţilor, odată cu situaţia economică actuală. Potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), şi în Bihor, numărul firmelor în insolvenţă este în creştere.
Insolvenţa: insuficienţa fondurilor
Conform art. 3 alin. 1 din Legea nr. 85/2006, "insolvenţa este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizează prin insuficienţa fondurilor băneşti disponibile pentru plata datoriilor exigibile". Practic, insolvabilitatea reprezintă incapacitatea unei firme de a-şi mai achita obligaţiile faţă de creditori, fie ei bănci, furnizori, salariaţi etc. În momentul în care la solicitarea unuia sau mai multor creditori insolvabilitatea este confirmată printr-o sentinţă judecătorească, firma intră în faliment. Mai concret, o firmă aflată doar într-o situaţie de insolvabilitate poate să îşi continue activitatea, ba chiar mai sunt şanse să îşi revină. În momentul în care intră în faliment, instanţa numeşte un lichidator care va administra firma în scopul de a achita cât mai mult posibil din datorii, în general prin vânzarea bunurilor pe care firma le mai deţine.
Valoarea prag - majorată
Creşterea cuantumului minim al creanţei pentru care poate fi introdusă cererea de deschidere a procedurii de insolvenţă, dar şi termene procedurale mai scurte - sunt doar câteva din prevederile unui nou act normativ de modificare a legii insolvenţei. Noua lege reconsideră soluţiile pentru asigurarea respectării principiului celerităţii procedurii, prin scurtarea termenelor de finalizare a acesteia. De asemenea, prevederile legale redefinesc o serie de termeni: insolvenţa, creditor îndreptăţit să solicite deschiderea procedurii insolvenţei şi valoarea-prag. Potrivit noului act normativ, insolvenţa este prezumată ca fiind vădită atunci când debitorul, după 90 de zile de la scadenţă, nu a plătit datoria sa faţă de creditor. Conform noului act normativ, valoarea-prag reprezintă cuantumul minim al creanţei, pentru a putea fi introdusă cererea creditorului. Acesta este de 45.000 lei, iar pentru angajaţi - 6 salarii medii brute pe economie/pe salariat.
Peste 11.000 de firme în doar 6 luni
Potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), la nivelul întregii ţări, 11.221 de operatori economici au intrat în insolvenţă, pe primul loc în "clasament" fiind Capitala - cu 1.405 firme, urmată de judeţul Bihor - 657 firme, respectiv Constanţa (571), Timiş (481), Dolj (447), Cluj (442). În primele şase luni, firmele bihorene au intrat în insolvenţă după cum urmează: ianuarie - 101; februarie - 137; martie - 100; aprilie - 65; mai - 85; iunie - 169. Din păcate, potrivit analiştilor Coface Romania, numărul firmelor aflate în insolvenţă în România putea creşte cu circa 63% în acest an, la peste 30.000, după un avans de 89% în primele trei luni, evoluţia negativă din primul trimestru fiind cauzată mai ales de "înrăutăţirea situaţiei economice a companiilor, acestea înregistrând tot mai puţine resurse pentru a se proteja în faţa creditorilor, pe fondul unui mediu economic deosebit de instabil".
Comentarii
Nu există nici un comentariu.