Potrivit legii, sacrificarea animalelor este permisă doar în unități autorizate sanitar veterinar, respectiv abatoare, abatoare de mică capacitate, centre de sacrificare și puncte de sacrificare la nivelul fermei.

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor informează că, în perioada sărbătorilor pascale, pentru a veni în sprijinul crescătorilor de ovine/ caprine, dar și a consumatorilor, în mod excepțional, la solicitarea autorităților locale (primării/prefecturi), sacrificarea mieilor/iezilor se putea aproba și în locuri organizate și amenajate temporar, în care sunt asigurate atât cerințele de igienă și bunăstare a animalelor, dar și supravegherea și controlul sanitar veterinar. Având în vedere situația evoluției epidemiologice a pandemiei de Covid-19, tradusă prin măsurile restrictive impuse atât circulației persoanelor cât și funcționării unor obiective de industrie alimentară, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, prin Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor, oferă posibilitatea proprietarilor de exploatații de ovine/caprine din județ, să sacrifice, în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale miei/iezi la nivelul exploatației proprii. În scopul amenajării și aprobării acestor spații de sacrificare temporară a mieilor la nivelul exploatației, este necesar ca spațiul destinat sacrificării animalelor să respecte: regulile generale și specifice de igienă a alimentelor, prevăzute de Reg. (CE) 852/2004 și respectiv Reg.(CE) 853/2004; cerințele referitoare la bunăstarea animalelor în timpul sacrificării, prevăzute de Reg. (CE) 1099/2009; cerințele pentru eliminarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman, prevăzute de Reg. (CE) 1069/2009 și Reg. 142/2011. De asemenea, la nivelul acestor spații este necesar să se asigure: condițiile necesare realizării controlului de sănătate a animalelor și cele a examinării cărnii și organelor rezultate; condițiile de comercializare a cărnii de miel; implementarea măsurilor de prevenire a contaminării cu SARS-COV 2.

“Facem precizarea că, la nivelul acestor spații de sacrificare a mieilor/ iezilor la nivelul exploatației, este permisă doar sacrificarea animalelor sub șase luni, provenite în exclusivitate din propria exploatație și înregistrate în baza națională de date (BND-SNIIA). Carnea rezultată din aceste sacrificări, poate fi comercializată în exclusivitate către consumatorul final, doar la nivelul exploatației/spațiului de sacrificare” - precizează dr. Remus Ovidiu Moţoc, director executiv al instituţiei. Detalii suplimentare referitoare la procedura de aprobare a spațiilor de sacrificare a mieilor la nivelul exploatațiilor, condițiile de funcționare a acestor spații și la modalitățile de comercializare a cărnii rezultate, persoanele interesate se pot adresa Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bihor telefonic la numărul 0259.266.141, pe adresa de e-mail office-bihor@ansvsa.ro sau direct la sediul instituției din Oradea, str. Ion Bogdan nr. 37, ori la sediile circumscripțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale din marile orașe ale județului: Oradea- Piața Cetate, Rogerius și Decebal, Salonta, Beiuș, Aleșd, Marghita și Valea lui Mihai.