Pădurea, supranumită şi "aurul verde", înseamnă nu doar furnizarea de material lemnos - materie primă atât de importantă din punct de vedere economic, ci şi furnizarea de produse accesorii, prin flora şi fauna specifice arealului silvic. O cât mai bună valorificare a acestor produse accesorii ale pădurii, menţinând însă echilibrul biodiversităţii, rămâne o constantă a preocupărilor Direcţiei Silvice Oradea.
Din datele prezentate de către dl ing. Ionel Popa, directorul Direcţiei Silvice Oradea, să reţinem, pentru început, că, în judeţul nostru, se află în administraţia Direcţiei Silvice Oradea o suprafaţă de aproximativ 120 000 de hectare de fond forestier - atât pădure aparţinând de Romsilva (proprietate a statului), cât şi pădure proprietate publică a unităţilor administrativ-teritoriale şi pădure a persoanelor private. "Acest fond forestier pe care îl administrăm reprezintă şi sursa produselor accesorii ale pădurii, iar Direcţia Silvică Oradea este preocupată ca, prin sistemul de organizare existent prin programul definit în acest sens, să achiziţioneze şi să valorifice o cantitate cât mai mare de produse accesorii", a menţionat dl. Ionel Popa.
Cu rezerva modificării unora dintre datele sintetice privind cantităţile de produse accesorii ale pădurii pe care le va achiziţiona şi valorifica, în acest sens, Direcţia Silvică Oradea, reţinem: peste 80 de tone de plante medicinale şi aproximativ 400 de tone de fructe de pădure. Valoric, se scontează pe aproximativ 410 000 - 450 000 de euro.
Fără să intrăm în prea multe detalii, rămâne, printre priorităţi, achiziţionarea, din categoria plantelor medicinale, a florilor de soc, muşeţel, şi păducel, achiziţionarea de sunătoare şi urzică. Din categoria fructelor de pădure, amintim de afina neagră şi roşie, de măceşe, porumbe, mălin american, mure, coarnă dar şi ciuperci comestibile.
Cum avea să ne spună directorul Direcţiei Silvice Oradea, deja s-au colectat primele cantităţi de floare de soc (aproximativ 2,5 tone) şi se achiziţionează, acum, şi flori de păducel. În perioada următoare, se vor intensifica achiziţionările şi pentru celelalte produse accesorii ale pădurii, sezonul fiind din ce în ce mai "plin".
Cât priveşte spaţiile de preluare şi depozitare, cel mai mare, modern şi mai bine dotat este Centrul de producţie silvică Beiuş. Acesta dispune de două congelatoare moderne de mare capacitate (12 tone/24 ore) şi de un depozit frigorific de 1000 mc în care se pot păstra, până la livrare, aproximativ 200 de tone de fructe de pădure şi ciuperci comestibile.