Din fonduri nerambursabile, Servicii de instruire şi consultanţă pentru firme
Tipuri de ajutor financiar
Beneficiarii eligibili trebuie să obţină un acord de principiu al finanţării, prin depunerea unei cereri-tip, însoţită de o serie de documente justificative, în termen de 5 zile de la demararea Programului. Prin Programul MIMMCTPL se susţin, prin alocaţie financiară nerambursabilă: instruirea personalului întreprinderilor mici şi mijlocii având funcţii de decizie şi/sau de execuţie pe tematici prioritare; marketing şi strategie şi planificare; surse şi metode de finanţare a investiţiilor; participarea la cursuri de specializare/perfecţionare profesională; servicii de consultanţă pentru elaborarea de analiză/plan/strategie pentru afacere, proiecte de investiţii, politica de preţuri, poziţie pe piaţă; managementul informaţiilor; strategia sistemului de control, comunicare, strategie financiară; planificarea atragerii de fonduri; evaluarea nevoilor de angajare şi instruire a personalului; cercetare pentru aplicarea şi înregistrarea de mărci şi brevete; strategia de inovare.
Condiţii pentru societăţi comerciale
Conform Procedurii, pot beneficia de alocaţii financiare nerambursabile în cadrul Programului, societăţile comerciale şi societăţile cooperative care îndeplinesc cumulativ, la data solicitării, anumite criterii de eligibilitate. Astfel, societăţile comerciale trebuie: să fie organizate în baza Legii nr. 31/1990, să aibă o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane euro, echivalent în lei, sau să deţină active totale care să nu depăşească echivalentul în lei a 43 milioane euro la finele lui 2007; să aibă capital social integral privat şi cel puţin un an de la data înfiinţării, în momentul depunerii cererii de acord de principiu pentru finanţare; să nu aibă datorii la buget; sediul şi activitatea să fie pe teritoriul României; obiectul de activitate să fie producţia de bunuri şi/sau prestări de servicii; să fie în profit operaţional; să nu se afle în dificultate, în conformitate cu prevederile "Instrucţiunilor privind ajutorul de stat pentru salvarea şi restructurarea firmelor în dificultate", publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 244/2004.
Beneficiari societăţi cooperative
În cazul societăţilor cooperative, acestea trebuie: să fie organizate în baza Legii nr. 1/2005; să se încadreze în categoria IMM-urilor; cifra de afaceri anuală netă să fie până la 50 milioane euro, echivalent în lei, sau să deţină active totale care să nu depăşească echivalentul în lei a 43 milioane euro; să aibă capital social integral privat, cel puţin un an de la înfiinţare în momentul depunerii cererii; sediul şi activitatea să fie pe teritoriul României; să nu înregistreze datorii la bugetul general consolidat şi la bugetele locale; obiectul de activitate să fie producţia de bunuri şi/sau prestări de servicii; să fie în profit pe anul fiscal 2007; să nu se afle în dificultate.
15.000 de lei pentru fiecare beneficiar
Valoarea voucherului pentru instruire şi/sau consultanţă (alocaţiei financiare nerambursabile), acordat beneficiarilor selectaţi, reprezintă echivalentul a maximum 75% din valoarea fiecărei cheltuieli eligibile efectuate (exclusiv TVA.), în limita sumei totale maxime de 15.000 lei pentru un beneficiar. Implementarea Programului demarează în termen de 10 zile lucrătoare de la data publicării Ordinului 791/2008 (14 iulie a.c.). Un ultim aspect: actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial Partea I nr. 475 din 27 iunie 2008.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.