Camera de Comerț și Industrie Bihor a primit joi, 22 martie, vizita unei delegații condusă de Excelența Sa, dl. Vladimír Války- ambasadorul extraordinar și plenipotentiar al Republicii Cehe în România.

 

Din delegație au mai făcut parte domnul Milan Peprník - ministru consilier cu probleme economice al Ambasadei, dl. Stefan Motec - consul general onorific al Republicii Cehe, dl. Adrian Miroslav Merka - președintele Uniunii Democratice a Slovacilor și Cehilor din România și dna. Anca Marinescu - expert economic.

Gazdele întâlnirii au fost dl. Ioan Micula - președintele Camerei de Comerț și Industrie Bihor și dl. Constantin Badea - director general, care au subliniat importanța dezvoltării relațiilor economice bilaterale dintre cele două țări.

Au participat, de asemenea, reprezentanții unor companii importante din județul Bihor, care și-au prezentat ariile de interes în care ar dori identificarea unor parteneri cehi.

Discuțiile s-au concentrat în jurul potenţialelor domenii de colaborare între investitorii români și cehi. S-a subliniat faptul că România este un partener important în regiune, iar județul Bihor, prin poziția sa strategică la graniță, joacă un rol important în cooperarea dintre cele două țări, precum şi în stabilirea unor parteneriate regionale. Relațiile bilaterale sunt facilitate și de legăturile istorice cu județul nostru și de faptul că o parte din locuitorii județului provin din Cehia.

Potrivit datelor furnizate de Registrul Comerțului, în Romania sunt aproximativ 920 de firme cu capital ceh, primele companii înființate în România fiind localizate în județul Bihor, Arad și Timiș. Între acestea se numără investitori mari din domeniul energiei electrice, cu investiții de peste 1 miliard de euro în ţara noastră, din domeniul imobiliar, domeniul gazelor naturale, industrie alimentară, sectorul asigurărilor și bancar, fabricarea mobilei sau tehnologia informației. În județul Bihor sunt înregistrate în prezent 40 de companii cu capital ceh.

Un alt domeniu de interes este cel al cooperarii în domeniul turismului, fiind menționat rolul important al promovării potențialului turistic deosebit al orașului Oradea și al județului Bihor și includerea obiectivelor turistice importante prezente aici în oferta agențiilor din Cehia.

S-a subliniat importanța colaborării cu Camerele de Comerț, în special cele de la nivel regional, care reprezintă puncte de legatură între agenții economici dintre cele două țări și pot oferi sprijin pentru identificarea unor parteneri de afaceri, în funcție de domeniile de interes ale agenților economici care doresc să-şi dezvolte afacerile. La nivel național există și o Cameră de Comerț Bilaterala Românio-Cehă.