Data de 15 mai reprezintă termenul limită până la care agricultorii și crescătorii de animale pot cere banii europeni pentru plățile directe, zootehnie sau schemele compensatorii.

Pentru a veni în sprijinul fermierilor, APIA a informat recent că centrele județene și locale ale agenției de plăți vor lucra în fiecare zi, inclusiv sâmbata și duminica, până la data de 15 mai 2019. Potrivit prevederilor legale, prioritate la primirea cererilor vor avea agricultorii sau crescătorii de animale care sunt programați în ziua respectivă, însă funcționarii APIA vor prelua și cererilor fermierilor cu suprafeţe de până la 50 ha care, din diverse motive, nu s-au putut prezenta la data la care au fost programaţi. Potrivit datelor Agenţiei, în acest an, cei mai mulţi fermieri s-au prezentat din timp la centrele APIA cu documentaţiile aferente, dovadă că la data de 3 mai, APIA a comunicat că au fost înregistate 684.495 de cereri pentru subvenții la nivel național. Statistica oficială indică faptul că, anul trecut, APIA a înregistrat un număr de 866.749 de cereri primite. Reamintim că, deși termenul limită pentru subvenții este 15 mai, legislația permite fermierilor să depună cereri și după această dată, însă cu o penalizare crescătoare de 1 la sută pe fiecare zi de întârziere. Astfel, potrivit Ordinului MADR nr. 99/2019 privind aprobarea formularului-tip al cererii de plată pentru anul 2019, publicat pe 21 februarie 2019 în Monitorul Oficial, cererile unice de plată pentru anul 2019 pot fi depuse, de către fermierii români, în perioada 1 martie - 15 mai 2019, la centrele locale sau județene ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), dar documentele vor putea fi depuse și după această dată, timp de 25 zile calendaristice, însă numai cu penalizări. Este vorba despre „o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul dacă cererea unică de plată ar fi fost depusă până la data de 15 mai inclusiv” - precizează Ordinul MADR nr. 99/2019. Așadar, cererile unice de plată se vor putea depune cu penalizări în perioada 16 mai - 9 iunie 2019, potrivit prevederilor art. 13 alin. (1) din Regulamentul delegat (UE) nr. 640/2014”. În situaţia în care solicitările au fost depuse după data de 10 iunie 2019, acestea vor fi considerate inadmisibile, iar beneficiarului nu i se va acorda niciun fel de plată sau de sprijin. În Campania 2019, completarea declaraţiei de suprafaţă se realizează electronic, folosind aplicaţia IPA-Online, iar finalizarea şi închiderea cererii unice de plată în IPA-Online se face în prezenţa funcţionarului APIA responsabil cu primirea cererii unice de plată, după verificarea acesteia şi a mesajelor din controlul parcelelor digitizate şi corectarea eventualelor probleme semnalate de către sistemul informatic. Același principiu se aplică și pentru fermierii, crescători de animale, care vor completa Cererea unică de plată - declarație sector zootehnic, împreună cu funcționarul APIA, în aplicația dedicată sectorului zootehnic.

Reamintim că România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, beneficiază de fonduri europene, prin aplicarea schemelor de plăţi/măsurilor de sprijin/ajutoarelor naționale tranzitorii, ca mecanisme de susţinere a producătorilor agricoli, respectiv: schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, plata pentru tinerii fermieri, plata pentru micii fermieri, schema de sprijin cuplat în sectorul vegetal și zootehnic; măsurile compensatorii de dezvoltare rurală: Măsura 10 - Agro-mediu şi climă, Măsura 11 - Agricultura ecologică, Măsura 13 - Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice (PNDR 2014-2020); ajutoarele naţionale tranzitorii (ANT) care se acordă în sectorul vegetal şi zootehnic.