Prin Submăsura 9.1 - Înfiinţarea grupurilor de producători în sectorul agricol sunt puse la dispoziţia fermierilor organizaţi în grupuri de producători fonduri de până la 100.000 euro pe an, încurajând astfel asocierea producatorilor primari.

Beneficiari eligibili ai acestei submăsuri pot fi Grupurile de producători din sectorul agricol recunoscute oficial de către MADR înainte de solicitarea sprijinului, dar după 1 ianuarie 2014, conform legislaţiei naţionale în vigoare, având statutul de persoană juridică română şi acţionând în nume propriu. Sprijinul acordat prin această măsură urmăreşte să contribuie la îmbunătăţirea performanţelor generale şi creşterea veniturilor exploataţiilor agricole, integrarea pe piaţă a producătorilor primari prin adaptarea producţiei acestora la cerinţele pieţei, comercializarea în comun a producţiei, crearea şi promovarea lanţurilor scurte, precum şi respectarea standardelor de climă, mediu, siguranţă alimentară. Pentru a putea obţine sprijinul, beneficiarii trebuie să se încadreze la categoria IMM (microîntreprinderi, întreprinderi mici şi mijlocii), în condiţiile prevăzute de lege. Încadrarea în categoria IMM va fi demonstrată de beneficiar doar la momentul depunerii Cererii de finanţare, însă nu este obligatoriu să menţină acest statut pe perioada derulării Contractului de finanţare.

Pentru a putea primi finanţarea, beneficiarii trebuie să îndeplinească principiile şi criteriile de selecţie aferente programului şi să acumuleze cel puţin 10 puncte, astfel: principiul cooperării grupurilor de producători acordă 10 puncte producătorilor care fac parte dintr-un grup operţional care implementează un program de dezvoltare inovare pe sM 16.1. Pentru producătorii care au depus proiectul în etapa a-II-a a sM 16.1 şi cei care l-au depus în prima etapă, notarea se va face cu 7 respectiv 4 puncte; principiul reprezentativităţii grupurilor notează proiectul în funcţie de numărul de membrii ai asociaţiei de producători acordând 30 de puncte pentru asociaţiile cu peste 15 membrii, 25 de puncte - pentru cele cu 10 - 15 membrii şi, respectiv, 20 de puncte pentru cei cu 6 - 9 membri. De asemenea: principiul calităţii produselor acordă puncte grupurilor care produc, depozitează şi comercializează produse HNV sau produse care contribuie la scheme de calitate naţională şi europeană. Astfel, pentru propuneri de investiţii în zona ecologică vor fi acordate 15 puncte, pentru produsele alimentare care sunt în curs de recunoaştere - 10 puncte, iar pentru produsele tradiţionale sau provenite din exploataţii situate în zone HNV - câte 5 puncte; principiul sectorului prioritar punctează grupul de producatori în functie de tipul producţiei. Astfel, cei care vor avea ca activitatea de producere de lapte, produse din lapte sau legumicultură vor primi 15 puncte, cei care vor produce carne, produse din carne de porc sau plante medicinale - 12 puncte, iar producătorii de plante tehnice - sfeclă de zahăr, in, cânepă, hamei, soia - cu 9 puncte. În fine, principiul asocierii exploataţiilor acordă puncte în funcţie de dimensiunea economică a fiecărui grup de producători astfel: cei cu o dimensiune economică între 1.000-11.999 euro vor fi notaţi cu 20 de puncte, iar cei cu o dimensiune între 12.000 - 50.000 euro vor primi 15 puncte.