Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR) anunță calendarul sesiunilor de depunere a proiectelor cu finanțare din bani europeni pentru perioada noiembrie-decembrie.

Noi linii de finanţare din fonduri europene urmează să fie deschise în lunile noiembrie și decembrie, anunță Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR). Astfel, fermierii care doresc să acceseze Submăsura 6.5 - Schema pentru micii fermieri, PNDR 2020, mai au posibilitatea să o facă în perioada noiembrie - decembrie, în funcție de finalizarea plăților APIA pentru schema de mici fermieri, suma alocată fiind de 12.290.531 de euro. Scopul investițiilor sprijinite în cadrul acestei submăsuri este de sprijinire a micilor fermieri care au participat la schema de mici fermieri din Pilonul 1 (plăţi directe către fermieri) pentru cel puţin un an şi care se angajează să transfere definitiv altui fermier întreaga lor exploataţie şi drepturile de plată corespunzătoare. Submăsura are o puternică legătură cu măsurile care vizează investițiile în ferme, sprijinindu-le în favoarea restructurării şi creșterii competitivității. De asemenea, urmează să fie lansată atât Submăsura 1.1 - Sprijin pentru formare profesională, precum și a acțiunilor pentru dobândirea de competențe, pentru beneficiarii sM 6.1 și sM 6.3 - 11.100.000 euro, cât şi Submăsura 1.1 - Sprijin pentru formare profesională, precum și a acțiunilor pentru dobândirea de competențe, pentru beneficiarii M10 - 35.213.707 euro. Pentru ambele linii de finanțare, perioada estimativă de lansare se va stabili în funcție de condițiile de implementare a platformei IT.

Submăsura 4.1a - Investiții în exploatații pomicole ITI - 85.000.000 euro urmează şi ea să fie lansată în ultima lună a acestui an - decembrie 2017. Conform prevederilor PNDR 2014-2020, pentru înființarea, respectiv reconversia plantațiilor și pentru înființarea de pepiniere se acordă sprijin sub forma costurilor standard și a contribuției în natură. Sprijinul se va acorda sub forma costurilor standard și contribuției în natură doar pentru operațiunile detaliate în fișa submăsurii, secțiunea „Sume aplicabile și rate de sprijin”, prezente și în Cererea de Finanțare aferentă Ghidului Solicitantului pentru submăsura 4.1a „Investiții în exploatații pomicole”. Cheltuielile necesare implementării proiectelor care presupun lucrări tehnologice pregătitoare (ex. defrișare, desfundare, nivelare) și de înfiinţare/reconversie plantații pomicole în cadrul submăsurii 4.1a „Investiții în exploatații pomicole”, efectuate înainte de semnarea Contractului de Finanțare, dar după depunerea Cererii de Finanțare sunt eligibile și pot fi decontate după contractare. În fine, Submăsura 16.1 - Sprijin pentru înființarea și funcționarea grupurilor operaționale (GO) dezvoltare de proiecte pilot, produse și procese în sectorul pomicol - Etapa I + Etapa II va beneficia de fonduri în sumă de 5.777.778 euro. Lansarea acestei submăsuri va avea loc în luna noiembrie 2017, obiectivul specific al submăsurii fiind acela de a sprijini înfiinţarea şi funcţionarea Grupurilor Operaţionale (GO) cu scopul specific de a întreprinde, în comun, un proiect de cercetare-dezvoltare-inovare nou prin care să se adreseze anumite probleme specifice şi să se valorifice oportunităţile existente în sectoarele agro-alimentar şi forestier. Reamintim că Beneficiar al acestei submăsuri este Grupul Operaţional (GO) - constituit din minim un partener din categoriile de mai jos şi cel putin un/o fermier/grup de producători/ cooperativă sau un/o silvicultor/composesorat/ obşte de moşneni/ obşte răzeşească, în funcţie de tema proiectului: partener cu domeniul de activitate - cercetare; partener cu domeniul principal de activitate în sectorul agro-alimentar sau silvic.