Făcând parte din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007 - 2013, Măsura 141 - "Sprijinirea fermelor agricole de semisubzistenţă" a devenit operaţională din data de 3 decembrie a.c. În cazul celor din Bihor, potenţialii beneficiari ai acestei Măsuri pot depune cererea de finanţare şi documentele aferente la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Bihor - Compartimentul Dezvoltare Rurală. Prima sesiune de depunere a proiectelor (cererilor de finanţare şi documentelor aferente) este până la 27 februarie 2009. Vor exista mai multe sesiuni anuale de depunere a proiectelor.

Ca informare generală şi orientativă pentru potenţialii beneficiari de finanţări nerambursabile prin Măsura 141, am solicitat detalii consilierului principal din cadrul DADR Bihor - Compartimentul Dezvoltare Rurală, economist Florentina Cicort. "Este bine de reţinut, de la bun început, că prin ferma de semisubzistenţă se înţelege, în accepţiunea prevederilor acestei Măsuri 141, ferma care produce, în principal, pentru consumul propriu, dar care comercializează şi o parte din producţia realizată. Dimensiunea economică a fermelor de semisubzistenţă, a continuat Florentina Cicort, poate varia între două şi opt UDE (unitate de dimensiune economică), valoarea unei UDE fiind de 1.200 euro.".
Beneficiarii sunt persoanele fizice în vârstă de până la 62 de ani (neîmpliniţi la data depunerii cererii de finanţare) şi care desfăşoară activităţi economice, în principal agricole, şi a căror exploataţie agricolă este situată pe teritoriul ţării, este înregistrată în Registrul fermelor sau Registrul agricol şi comercializează o parte din producţia agricolă obţinută.
Valoarea sprijiului financiar nerambursabil este de 1.500 euro/an/fermă de semisubzistenţă, pentru o perioadă de 5 ani. Pentru a putea obţine un asemenea sprijin financiar, solicitantul trebuie să întocmească un plan de afaceri pe o perioadă de 5 ani, document ce se depune odată cu cererea de finanţare. După 3 ani de la acordarea sprijinului financiar, se verifică respectarea cerinţelor şi a obiectivelor din planul de afaceri şi trebuie demonstrat că producţia agricolă obţinută şi destinată comercializării înregistrează o creştere de 20%, iar dimensiunea economică a exploataţiei agricole a înregistrat o creştre de minimum 3 UDE. Totodată, beneficiarul acestui sprijin financiar trebuie să ateste că a urmat un curs de pregătire profesională.
Prin Ghidul solicitantului pentru Măsura 141 (accesarea făcându-se pe site-ul www.madr.ro), cât şi de la specialiştii DADR Bihor - Compartimentul Dezvoltare Rurală se obţin mai multe informaţii.