Accesarea de fonduri nerambursabile pentru modernizarea exploataţiilor agricole - A început o nouă sesiune destinată depunerii de proiecte
* Fondurile alocate acestei sesiuni de depunere a proiectelor pentru Măsura 121 ("Modernizarea exploataţiilor agricole") sunt de 150.000.000 euro, din care 60 milioane euro pentru sectorul vegetal şi 90 milioane euro pentru sectorul zootehnic.
* Proiectele se depun, începând din 3 mai şi până în 31 mai a.c., la sediul din Oradea al Oficiului Judeţean pentru Plăţi, Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDR) Bihor.
* Beneficiarii, activităţi în care se poate investi, plafon minim şi maxim de finanţare pentru proiecte.
Beenficiarii eligibili
Beneficiarii Măsurii 121, din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), sunt: persoanele fizice (cu condiţia de a se autoriza, pentru a deveni persoane fizice autorizate, în termen de 30 de zile de la data primirii notificării privind selectarea cererii de finanţare); persoanele fizice autorizate; întreprinderi individuale; întreprinderi familiale; asociaţii familiale autorizate; societăţi în nume colectiv; societăţi în comandită simplă; societăţi pe acţiuni; societăţi în comandită pe acţiuni; societăţi cu răspundere limitată; societăţi comerciale cu capital integral privat. Totodată, pot fi beneficiari societăţile agricole, societăţile cooperative agricole, grupuri de producători şi cooperativele agricole (în ambele situaţii, cu condiţia ca investiţiile realizate să deservească interesele propriilor membri).
Activităţi în care se poate investi
Prevederile Măsurii 121 privind activităţile pentru care se poate beneficia de fonduri nerambursabile sunt ample. De pildă, înlocuirea plantaţiilor viticole din soiuri nobile pentru vin ajunse la sfârşitul ciclului biologic de producţie şi care nu sunt incluse în sistemul de restructurare/ reconversie sprijinit din Fondul European de Garantare Agricolă şi pentru plantaţii viticole pentru struguri de masă; înfiinţarea plantaţiilor de pomi, arbuşti şi căpşuni; înfiinţarea pepinierelor de viţă-de-vie, pomi fructiferi şi arbuşti, dar şi alţi arbori; investiţii în apicultură (cu excepţia celor realizate prin Programul Naţional Apicol). O altă grupă de activităţi se referă la investiţii pentru procesarea produselor agricole la nivelul fermei, investiţii necesare adaptării exploataţiilor pentru agricultura ecologică. De asemenea, construirea şi/sau modernizarea clădirilor utilizate pentru producţia agricolă la nivel de fermă sau construirea şi/sau modernizarea fermelor de taurine pentru producţia de lapte. Alte tipuri de investiţii şi detalieri, în "Ghidul solicitantului".
Valoarea finanţării
Plafonul minim acceptat pentru un proiect finanţat prin Măsura 121 este de 5.000 euro (vaoarea totală eligibilă a proiectului). Valoarea maximă a cofinanţării publice este de un milion de euro, iar ponderea sprijinului nerambursabil va fi de maximum 40%. Valoarea maximă eligibilă/proiect nu va depăşi două milioane euro.
De reţinut că procentul sprijinului nerambursabil se poate majora cu 5%, cu 10 % şi cu 25% pentru diferite tipuri de investiţii. Detalii, adresându-vă la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Bihor - Compartimentul Dezvoltare Rurală, la Camera Agricolă Judeţeană Bihor sau consultând "Ghidul solicitantului" (site-ul www.apdrp.ro).
Comentarii
Nu există nici un comentariu.