"Undă verde" pentru loturile semincere
Prin specialiştii săi, Inspectoratul Teritorial pentru Controlul Calităţii Seminţelor şi Materialului Săditor (ITCCSMS) Bihor a acţionat, prioritar, pentru finalizarea operaţiunilor tehnice prin care să se dea "undă verde" loturilor semincere din judeţ - la culturile cerealiere păioase şi la culturile legumicole.
Discutând cu dl dr. ing. Ioan Sabău, director executiv al ITCCSMS Bihor, personalul de specialitate al Inspectoratului proceda la întocmirea ultimelor documente privind recunoaşterea în câmp a loturilor semincere. Aceste documente oficiale reprezintă pentru producătorii de sămânţă "paşaportul" pentru sămânţa pe care o produc, sămânţă care poate fi utilizată înfiinţării noilor culturi agricole cerealiere păioase şi noilor culturi legumicole din anul următor. "Până să ajungem la elaborarea unor astfel de documente, s-au efectuat, în prealabil, cel puţin două controale în câmp, urmărindu-se respectarea şi aplicarea normelor specifice de înfiinţare a loturilor semincere, astfel încât sămânţa obţinută să corespundă, conform unor criterii stricte, destinaţiei finale", a specificat dl Ioan Sabău.
Concluziile: s-au recunoscut şi au primit documente oficiale, ca fiind corespunzătoare, loturi semincere în suprafaţă totală de 2450 hectare - pentru orz, triticale şi grâu, iar în cazul culturilor legumicole, pentru suprafaţa de 40 de hectare, aici cel mai mare producător de sămânţă fiind UNISEM Bihor.
Comparativ cu perioada similară a anului precedent, ni s-a spus, acum se constată creşterea suprafeţelor destinate producerii de sămânţă, inclusiv realizarea unor producţii mai mari pe unitatea de suprafaţă. O altă remarcă: la grâu, începe să se impună pe piaţa producătorilor de sămânţă soiul "Crişana"- creat la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Oradea. Acest soi de grâu autohton s-a cultivat, în toamnă, pentru producerea, acum, de sămânţă, pe 150 de hectare şi se estimează obţinerea unei cantităţi de aproape 800 de tone de sămânţă.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.