Cea de-a IX-a ediție a Zilei Mondiale Art Nouveau, sărbătorită la Oradea în zilele de 10, 12 şi 13 iunie, s-a dovedit un real succes, adunând peste 1.000 de orădeni şi turişti, dornici să participe și să se bucure de evenimentele pregătite de organizatori cu această ocazie.

La evenimentele organizate cu acest prilej au participat peste 1.000 de persoane, dintre care 480 sunt cei care au vizitat Casa Darvas - La Roche, care a găzduit cu această ocazie vernisajul expoziţiei „Glass Nouveau - Portaluri, oglinzi vitrate” și conferinţa „Strălucire multicoloră: Art Nouveau în Oradea”. Alte 300 de persoane au participat la tururile ghidate coordonate de Alex Trandafir, printr-o colaborare între ORADEAdventure și voluntarii Centrului de Tineret The Spot, tururi care s-au desfășurat în trei limbi de circulație. Alţi 300 de copiii au participant la atelierul de pictură pe față și modelare baloane, care a avut loc pe str. Vasile Alecsandri, în zona instalațiilor 3D din pânze imprimate cu decorațiuni zoomorfe.

Un mare succes l-a avut întâlnirea cu Prințesa Fluture și Dragonul Zano, un dragon al cărui nume a fost inspirat de Ziua Art Nouveau, respectiv alaiul în costume zoomorfe al copiilor de la Grădinița cu program prelungit nr. 53 din Oradea, care au însoţit aceste personaje pe traseul Casa Darvas - La Roche - strada Libertăţii, Podul Sf. Ladislau, Piaţa Unirii şi str. Vasile Alecsandri.

Viceprimarul municipiului, Arina Moș, s-a alăturat alaiului de copii, însoțindu-i pe tot traseul până pe str. Vasile Alecsandri. „M-am bucurat să fiu în mijlocul copiilor cu ocazia acestei zile speciale pe care o dedicăm patrimoniului Art Nouveau, acestui stil arhitectural atât de frumos pus în evidență de clădirile monument istoric din Oradea. Pe lângă distracție și voie bună, asigurată prin jocurile cu baloane de săpun, ateliere de pictură pe faţă, atelierele de modelaj baloane şi desen, cei mici au avut ocazia să conștientizeze, prin joc și imagine, elementele unui patrimoniul cultural inedit, cu care Oradea se mândrește și pentru care e vizitat de turiști din toate colțurile țării și nu numai. Apreciez munca colegilor din cadrul Instituției Arhitectului Șef și implicarea lor asiduă în acest proiect care aduce plus valoare comunității și care ne face să ne bucurăm împreună de orașul nostru”, a precizat viceprimarul Arina Moș.

De menționat că toate activitățile au avut loc în cadrul proiectului „Întărirea identității culturale în regiunea Dunării pornind de la patrimoniul comun Art Nouveau” (acronim proiect -  Art Nouveau 2), acesta fiind un important proiect cu finanțare europeană câștigat anul trecut de Primăria Oradea prin Instituția Arhitectului Șef.

Oradea Heritage s-a implicat în eveniment prin acordarea cadourilor pentru copii și realizarea atmosferei sărbătoreşti pentru participanţi.

Primăria Oradea prin Oradea Heritage s-a aliniat în organizarea Zilei Art Nouveau temei anului 2021, prin care se pun în valoare elementele decorative ce simbolizează fauna, tema fiind însă adaptată specificului local. Prin urmare, ediţia a IX-a din anul 2021 a Zilei Mondiale Art Nouveau a evidenţiat în cadrul tuturor evenimentelor care au avut loc modele care transpun elementele zoomorfe din decorul imaginat de artişti și arhitecți.