Un eveniment editorial de excepție a avut loc joi, 6 iulie, la Protopopiatul Ortodox din Oradea. Este vorba despre lansarea volumului de antologie „Poezii”, semnat de profesoara Nona Tudor Herdeanu. Prezentarea cărții a fost făcută de dr. Lucian Munteanu și de profesoara Marcela Bejan.

 

Volumul, o valoroasă colecţie de versuri memorabile, a apărut la Editura Treira din Oradea. Cartea cuprinde trei volume anterioare, semnate de autoare: „Inscripție pe viața mea” - 2011, „La o masă stelară” - 2013 și „Icoana din cuvânt” - 2016. 

„Coperta cărții impresionează prin eleganță și rafinament. Albastrul cerului, oglindit până la contopire cu cel al mării, poartă simbolul numărului magic 12: o coloană din șase sculpturi ale lui Cristian, pe margine, iar la mijloc, într-un medalion, este geometrie, o altă coloană din șase corpuri asimetrice, ca echilibru al unității în diversitate. Limba aceasta, mângâiată de un val, poate e simbolul poeziei... ”, spune prof. Marcela Bejan.

Drumul parcurs de poetă, cu „urcușurile și coborâșurile lui, se întoarce acum acasă, la fel ca oamenii, dar pe o altă cale, pe cea a cărților”.

„Paginile cărții sunt străbătute de o întrebare care o însoțește atât pe autoare, cât și pe cititor: ,Sunt punctul din rotundul de cerc/ Sau întretăierea brațelor de cruce?/’. Poeziile (...) au unite secolele cu apariția lor din anii 1950 până dincoace de anul 2000”, mai spune Marcela Bejan.

În încheiere, profesoara Bejan subliniază plăcerea și bucuria întâlnirii cu poezia și oamenii care ne pot crea „clipe unice, poate de utopii și ucronii, să simțim că timpul acesta de acum trece peste vremuri de sub noi. Cu voi alături am străbătut și epoca de aur și cred că mai ușor ne este mai ales acum, în epoca de arginți.”

Într-o prezentare succintă și la obiect, poetul Noru Silvan apreciază că în sală sunt prezenți „numai valori intelectuale, profesionale, morale și artistice”. El accentuează faptul că „valoarea unei opere literare se adeverește doar atunci când cititorul pătrunde nemijlocit prin lectură în creuzetul liric al creatorului ei.”

Ing. Miorița Săteanu, preşedinte de onoare al Uniunii Femeilor Bihor și cetățean de onoare al municipiului Oradea, spune: „Poezia Nonei Tudor este o rază de lumină în lumea creatorilor de frumos care înfrumusețează poezia română.”

Poetul Marin Beșcucă a dat citire unui florilegiu de versuri ale poetei, îmbinate atât de armonios, încât creau impresia că este un singur poem.

Cu ocazia lansării, a luat cuvântul și poetul Dan Sîrbu, reprezentantul Editurii Treira, care a vorbit, printre altele, despre realizarea volumului de versuri, atât în ce privește „scoarța”, cât și interiorul acestuia.

Cartea doamnei Nona Tudor este o reușită, începând de la copertă, ceea ce au remarcat și antevorbitorii, până la conținutul acesteia, poemele cuprinse având o reală valoare artistică.

La rândul său, poeta Mihaela Dindelegan afirmă că Nona Tudor scrie o poezie ce transmite emoții puternice cititorului, menționând că acest volum are un design foarte interesant și plăcut vederii.

Special pentru acest eveniment, epigramistul Ionel Vidican a scris ad-hoc o epigramă, numită „Istorie actualizată”: „(…) Cu dragostea ei de acasă/ Doamna Nona nu se lasă,/ Ca Tudor Vladimirescu/ Ne suscită... interesul”.  

Poeta Nona Tudor mulțumește tuturor celor prezenți la eveniment și le este recunoscătoare tuturor celor care i-au dat un sfat, au încurajat-o și au pus-o în legătură cu diferiți scriitori, printre care amintește de scriitoarea Cezarina Adamescu, de la Galați, pe care a cunoscut-o prin intermediul poetei și jurnalistei Sabina Măduța.

Cezarina Adamescu a scris pentru poezia doamnei Nona Tudor două cronici care vor apărea în volumul nr. 22, „Întâlniri spirituale”.

Profesoara Dorina Hadadea a selectat câteva aprecieri despre lirica poetei Nona Tudor, din care cităm câteva: „(...) poemele (...) o viață de cuvinte așezate pe iconostasul paginii (...), urmând un fir roșu al temei cuvântului etern care devine, sub pana autoarei, icoană veșnică”. În cele două cronici, Cezarina Adamescu analizează mai multe poezii ale autoarei.

Despre cartea „Poezii”, Cezarina Adamescu vorbeşte foarte frumos și o numește „un volum de referință, apărut în condiții grafice excelente, o carte – obiect de lux, foarte îngrijită, beneficiind de ilustrații grafice policrome, reprezentând o colecție de sculpturi realizate de fiul poetei, Cristian Tudor. De altfel, în cadrul lansării, Sabina Măduța a punctat cele mai importante opinii ale cunoscutei scriitoare de la Galați, legate de versurile poetei Nona Tudor, citând din cele două cronici. Evenimentul a fost onorat cu prezența de părintele Dorel Octavian Rusu, protopopul Oradiei, Peștișului și Aleșdului, care a fost și moderatorul acestei întâlniri, de editorii Ștefan Avram și Dan Sîrbu, dar și de familia de artiști Florian, Iuliana și Alexandrina Chelu. Poeta Nona Tudor le mulțumește din suflet, precum și tuturor celor prezenți în sală.