Patrimoniul de carte al Bibliotecii Universității din Oradea este mai bogat de miercuri, 20 octombrie. Peste 2.000 de volume din biblioteca scriitorului Ion Nicolae Anghel și a soției sale, Dana Gheorghiu, au intrat în depozitele Bibliotecii Universității din Oradea.

 

Donația a fost mijlocită de lectorul Florin Ardelean. Cele peste 2.000 de volume ale filologului, editorului și scriitorul Ion Nicolae Anghel și al soției sale, scriitoarea Dana Gheorghiu, au sosit de la Timișoara miercuri dimineața, fiind depozitate în Biblioteca Universității. Este vorba de cărți din domenii precum: filosofia, istoria literară, estetica, artele plastice, istoria, critica literară etc. Printre volume se află și colecția completă a cărților apărute la editura Amarcord, al cărei proprietar a fost însuși donatorul.

Lect. univ. dr. Florin Ardelean, cadru didactic la catedra de Științe Politice și Științele Comunicării, spune că l-a cunoscut pe Ion Nicolae Anghel, fost redactor al editurii Facla, după ce a scris, în revista Familia, o cronică entuziastă a volumului „Cartea boemei”. Universitarul orădean vorbește în termeni elogioși despre carte și autorul ei: „O carte extraordinară, scrisă de un om modest, cu o rară calitate a scriiturii. Un autor care dovedește o stăpânire a lexicului limbii române cum rareori ne e dat să citim”. De aici până la întâlnirea celor doi autori n-a fost decât un pas. „M-am pomenit, într-o zi cu un telefon de la dumnealui. L-am vizitat acasă, la Timișoara, am vorbit despre scriitori, despre cărți... Mi-a spus că, având o venerabilă vârstă, ar dori să știe că biblioteca lui nu se va risipi”, spune lect. univ. dr. Florin Ardelean.

Cele peste 2.000 de volume reprezintă doar prima parte a donației pe care Ion Nicolae Anghel și soția lui o fac Bibliotecii Universității din Oradea. Vor urma încă circa 1.000 de volume, miezul tare al bibliotecii scriitorului timișorean. Cu acest prilej, donatorii vor fi invitați la Universitatea din Oradea, pentru a li se înmâna actul de acceptare a donației și o diplomă de onoare. Florin Ardelean plănuiește ca atunci să-l provoace pe Ion Nicolae Anghel să susțină o conferință despre viața editurilor din anii `60 - `90, piața cărții din România, scriitori de ieri și de azi.