Marţi, 30 iunie, la scena mobilă din Cetatea Oradea se va juca spectacolul Profu’ de franceză, adaptare de Matei Mircioane, în regia lui Dan Mirea. Spectacolul este dedicat în special adolescenţilor şi tinerilor, dar şi publicului amator de originalitate şi voie bună.

Textul „Profesorul de franceză”, scris de Tudor Muşatescu în anul 1948 dobândeşte, prin adaptarea realizată de Matei Mircioane şi prin viziunea regizorală a lui Dan Mirea, un caracter actual. Elevii clasei a douăsprezecea, zurlii și puși pe distracție, au parte, pe lângă agitația provocată de iminența examenului de bacalaureat, de tensiuni iscate de apariția noului profesor de franceză, „mișto, tânăr, brunet, înalt…”, în care fetele descoperă un Adonis, iar băieții, un rival. Iubirile adolescentine, farmecul imaturităţii, distracţiile specifice anilor de liceu şi pasiunea colectivă a elevelor pentru noul-venit sunt reformulate în termeni proprii gândirii adolescentine din prezent, pornind de la vestimentaţie, tehnologie, muzică, până la comportament şi raporturi sociale. Elevele clasei a XII-a devin mai preocupate să îi capteze atenţia decât de examenul de bacalaureat. Această turnură de evenimente dă naştere unor situaţii conflictuale, pentru aplanarea cărora e necesar să intervină chiar diriginta, al cărei interes este, de asemenea, îndreptat spre tânărul profesor. Naivitatea din care izbucnesc neînțelegerile creează comicul de situație, alcătuind un spectacol original, vesel și plin de viață. „Atât evenimentele în sine, cât și modul în care acestea sunt puse în scenă, îmbracă spectacolul într-o mantie a universalității, acesta fiind accesibil spectatorilor, care, indiferent de vârstă, vor reuși cu ușurință să se identifice sau să empatizeze cu oricare dintre personaje”, se arată în descrierea spectacolului. Profu’ de franceză a avut premiera în stagiunea 2017/2018 şi a fost primit cu entuziasm de liceeni şi nu numai. Din distribuţie fac parte actorii: Maria Teişanu; Anca Rusu Sigmirean; Denisa Vlad; Sorin Ionescu; Corina Cernea; Alexandru Rusu; Alin Stanciu; Eugen Neag şi Anda Tămăşanu. Regia artistică şi scenograia sunt semnate de Dan Mirea.
Spectacolul nu este recomandat copiilor cu vârste sub 12 ani. Biletele pot fi achiziționate on-line sau de la fața locului, cu o oră înaine de spectacol.