Filarmonica orădeană va găzdui, astăzi, 1 octombrie, de la ora 19.00, un concert simfonic deosebit dedicat Zilei Internaționale a Muzicii. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul César Álvarez, din Spania, iar solistul invitat este Răzvan Stoica, unul dintre cei mai apreciați tineri violoniști ai timpului nostru.

Kurucz Tibor, directorul artistic al Filarmonicii orădene, a prezentat, într-o conferință de presă, programul și invitații concertului simfonic din această seară. Din program vor face parte lucrările: Concert nr. 1 pentru vioară şi orchestră în Re major, op. 6, de Paganini, și suita Carmen, de Bizet-Şcedrin.

„Avem alături de noi invitați speciali: maestrul Álvarez, un dirijor foarte apreciat și îndrăgit de orchestra noastră, aflat pentru a treia oară la Oradea, și maestrul Răzvan Stoica, care a câștigat, prin concurs internațional, dreptul de a cânta la vioara Stradivarius, datată 1729”, a spus directorul artistic al Filarmonicii, ieri, în deschiderea conferinței de presă.

Dirijorul César Álvarez, născut în 1973, a absolvit Conservatorul de Muzică din Oviedo. Și-a continuat studiile de dirijat în Madrid, sub îndrumarea prof. Benito Lauret. Apoi a studiat pian, contrapunct, compoziție la Conservatorul de Stat „Ceaikovski” din Moscova, în clasa dirijorului Dmitri Kitaienko. Timp de cinci ani, a urmărit Masterclass-ul Internațional de Dirijat Orchestral din Lleida, susținut de Héltay László. S-a aflat la pupitrul a numeroase orchestra renumite. De asemenea, a realizat numeroase turnee în China, USA și Rusia. În paralel cu acestea, predă dirijat la Conservatorul de Stat Murcia, fiind și profesor invitat la Universitatea Vanderbilt (Tennesse – USA). Din 2000 până în 2011, a fost director artistic și prim-dirijor al orchestei Filarmonicii Tomsk (Rusia), unde a fost numit dirijor de onoare.

„Aveți în Oradea o orchestră foarte bună. Să evoluez pe scenă cu domnul Stoica este o reală plăcere. Avem mulți prieteni în comun, chiar dacă este prima noastră colaborare, sunt singur că nu va fi ultima. Mă aflu pentru a treia oară la Oradea, unde mă simt ca acasă. Emoția este cu atât mai puternică, cu cât, pentru mine, este primul concert după o absență de șase luni. Cel mai trist este că nu vom putea vedea zâmbetele pe chipurile oamenilor, în timpul unui concert, conexiunea cu publicul fiind foarte importantă”, a precizat dirijorul César Álvarez.

 

Unul dintre cei mai apreciați tineri violoniști

Răzvan Stoica s-a născut „cu muzica în casă”, într-o familie de muzicieni, în 1986, la București. A absolvit Liceul de Muzică „George Enescu”, din București, apoi și-a continuat studiile la Conservatorul Regal din Amsterdam, unde a fost admis cu bursă. În prezent, trăiește în Olanda. Din anul 2008, ca urmare a câștigării concursului Strad Prize, artistul are în drept de folosință vioara Stradivarius „The Queen”, datată 1729. Acesta este însă doar unul dintre cele peste 25 de premii obținute la concursuri internaționale. Răzvan Stoica a obținut titlul de „Cel mai bun tânăr violonist” în 2013, când a participat la Euro Broadcast Competition (Bratislava), reprezentând România. Până în acest moment, este singurul român care a câștigat această distincție. Are o activitate artistică diversă pentru care este apreciat în Europa, Asia, dar și în SUA, unde recent a fost protagonistul filmului artistic-documentar „Strad Style” și compozitorul coloanei sonore. Strad Style a fost premiat la festivalurile de profil din toată lumea. Este invitat frecvent al orchestrelor de anvergură din Olanda, Germania, Spania, Italia, Franța, și colaborează cu dirijori de renume. După muzică, pilotajul este a doua sa pasiune.

Ziua Internaţională a Muzicii se celebrează la 1 octombrie, în fiecare an, pentru a promova toate genurile artei muzicale. Prima zi internaţională a muzicii organizată de către Consiliul Internaţional al Muzicii (International Music Council - IMC) a avut loc pe 1 octombrie 1975, ca urmare a adoptării Rezoluţiei celei de-a 15-a Adunări Generale de la Lausanne, din 1973.