Teatrul independent Studio Act din Oradea anunță cea de-a doua ediție a Festivalului Open Studio Act, care va avea loc în perioada 23-27 august 2017, la sediul din strada Crinului, nr. 2. Orădenii au ocazia de a vizona trei spectacole de teatru independent din ţară, două premiere care au în prim plan actori ai Teatrelor Regina Maria şi Szigligeti, dar şi episoade de teatru experimental.

 

În perioada 14-23 august a.c., Oradea va găzdui cea de-a doua ediţie a festivalului de teatru independent Open Studio Act. Festivalul le oferă orădenilor posibilitatea de a viziona producţii premiate în festivaluri de calibru, ale trupelor independente din ţară. În plus, orădenii au ocazia de a viziona două premiere ale Studio Act. Astfel, festivalul se va deschide cu premiera „Poveste din Transilvania” de George Ștefan, regia Andi Gherghe, un spectacol bilingv care vorbeşte despre relaţiile interentince în comunităţile mixte. Din distribuţie fac parte actori ai Teatrelor Regina Maria şi Szigligeti: Richard Balint, Gyula Kocsis, Alin Stanciu, Melu Ciuciu Pitz, Eugen Neag şi George Dometi. Premiera va avea loc în data de 23 august, de la ora 19.00.

Cea de-a doua premieră a Studio Act, „Vă plac bananele tovarăşi”, este o monodramă în regia lui Andi Gherghe, în care-l vom regăsi pe tânărul actor Alin Stanciu. Spectacolul are la bază textul cu acelaşi nume semnat de Székely Csaba şi este o satiră la adresa comunismului românesc. Monodrama a câștigat Premiul regional pentru Europa la Concursul internațional de scenarii radiofonice BBC, în 2009. Spectacolul va avea loc în data de 25 august, de la ora 19.00.

În festival orădenii vor viziona şi spectacole premiate ca Maro, de Szekely Csaba, regia Andi Gherghe - o producție Teatrul Yorick Târgu Mureș, sau Plex, după texte şi idei de Eric Bogosian, cu Andrei Stan și Andrei Dinu. Nu vor lipsi din program show-ul de improvizaţie al Impro Patzan Shoe sau invitaţii surpriză, care vor fi desconspiraţi în luna august.

Una dintre provocările acestui festival este însă sesiunea de spectacole... vise. Un experiment pe care Studio Act îl realizează în parteneriat cu studenţi ai facultăţilor de teatru din Cluj şi Târgul Mureş. „Studenţii vor participa alături de noi la worskhopuri de improvizaţie, în cadrul cărora vom concepe spectacole-vise”, a explicat Eugen Neag. „Sunt experimente teatrale, experienţe senzoriale, care durează 7 minute şi 38 de secunde şi se adresează unui singur spectator”, a mai spus Eugen Neag. În fiecare seară de festival se vor juca 10 astfel de vise, fiecare pentru un singur spectator, o experienţă unică pentru publicul orădean, care va fi „servit” pe principiul primului sosit.

La fel ca în anul 2016, proiectul Open Studio Act s-a înscris pe platforma crestemidei şi aşteaptă susţinerea spectatorilor, care vor fi răsplătiţi pentru generozitatea lor. Chiar dacă prima ediţie a fost un succes recunoscut, iar proiectul a primit în 2017 şi o mică finţare din partea UNITER, festivalul s-a dezvoltat, s-a extins şi are în continuare nevoie de susţinere. Orădenii care nu doresc să facă donaţii pe platformă o pot face direct în contul Asociaţia Centrul Multimedia Studio Act, RO36BTRLRONCRT0351297701 (Banca Transilvania). Programul complet al festivalului poate fi consultat pe studioact.ro.