Departamentul de Artă Teatrală al Academiei Maghiare de Artă i-a acordat Premiul pentru Artă Teatrală actorului Trupei Szigligeti a Teatrului Szigligeti, Dobos Imre.

Premiul i-a fost înmânat actorului orădean luni, 18 octombrie, în cadrul unui eveniment festiv organizat la Budapesta.

Dobos Imre s-a născut în 22 martie 1941, la Târgu Mureș. Tot aici, a absolvit atât liceul, cât și Facultatea de Actorie. Între 1966 și 1988, a fost actorul Teatrului Maghiar de Stat din Sfântu Gheorghe, iar, din 1988, este membru al trupei orădene.

A jucat o serie de mari roluri din dramaturgia maghiară și universală. Câteva dintre interpretările memorabile: Bönge (din Szabó Magda: „Az a szép fényes nap”, maestrul Angyal (din Zilahy Lajos: „Zenebohócok”), Tiborc (din Katona József: „Banul Bánk”), nenea Lajos (din Móricz Zsigmond: „Nem élhetek muzsikaszó nélkül / Nu pot trăi fără muzică”), Niccolo (din Matei Vișniec: „Angajare de clovn”), bătrânul Oedipus (din Sofocle: „Oedipus rege”) și Estragon (din Samuel Beckett: „Așteptându-l pe Godot”).

A fost distins cu două premii la Festivalul Teatrelor Maghiare de Peste Graniță din Kisvárda (în 1992 și în 2001), și a câștigat premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de Dramă Scurtă din 1999. În 2005, a fost distins cu un Premiu de Excelență și cu premiul Kovács György, iar în 2006, Primăria Oradea i-a acordat o diplomă de excelență. În 2016, la împlinirea a 50 de ani de carieră, Teatrul Szigligeti i-a acordat Inelul Szigligeti, iar în 2020, a fost distins cu premiul pentru întreaga carieră din partea teatrului.

Obiectivul asumat al Academiei Maghiare de Artă este sprijinirea a cât mai multor artiști de renume ai vieții intelectuale maghiare, respectiv a profesioniștilor în domeniul organizării de evenimente artistice și al management-ului artistic. Pentru a atinge acest scop, organizația recunoaște și premiază activitatea artistică deosebită, respectiv performanța în artă și în domeniile conexe, contribuind, astfel, la îmbogățirea vieții artistice maghiare prin activitatea creativă a premianților, respectiv la identificarea și promovarea valorilor artistice maghiare.