Producţia Vinegar Tom, de Caryl Churchill, regia Dragoş Moşoiu, montat în premieră naţională la Teatrul Regina Maria Oradea, a fost selecţionat în cea de-a 32-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru.

S-a anunțat selecția spectacolelor și structura celei de-a 32-a ediții a Festivalului Național de Teatru, iar spectacolul Vinegar Tom, al Teatrului Regina Maria, face parte din selecție, în secțiunea Macro-Istorii. Societăţi Fragmentate.

Povestea întruchipează destinele unor femei care nu se înscriu în regulile dictate de societate în Anglia secolului al XVII-lea și ajung să fie etichetate ca vrăjitoare și persecutate. Textul este scris în stil brechtian, intriga fiind intersectată de cântece, interpretate într-o manieră actuală, care întrerup acțiunea pentru a insista asupra faptului că opresiunea femeilor nu este limitată la trecut și trebuie abordată ca o problemă contemporană.

Din punct de vedere tematic, textul atinge mai multe probleme, pornind de la politica corporală (legată de avort, constrângere, diferențe care sunt catalogate ca fiind abjecte și pedepsite), marșând pe condiția femeii într-o societate patriarhală, până la a atinge un subiect mai sensibil: contribuția pe care femeile o aduc la menținerea statu-quo-ului masculin. Regia artistică a spectacolului este semnată de Alexandru Dragoș Mușoiu, un regizor tânăr care uimește prin maturitate și rigurozitate, reușind să creeze spectacole valoroase, cu mesaje pline de profunzime. Prin punerea în scenă a textului Vinegar Tom își propune realizarea unui spectacol contemporan de comedie muzicală care reevaluează trecutul cu mijloace moderne și care să aibă mult umor, în ciuda atrocităților pe care le expune.

Teatrul Regina Maria participă pentru al doilea an consecutiv la FNT, după ce ediția trecută au făcut parte din selecția de spectacole „Trei femei înalte” și „Moștenirea norocului”.
Selecţia din acest an a fost realizată de criticii de teatru Mihaela Michailov, Oana Cristea Grigorescu, Călin Ciobotari.