La Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor, a avut loc ieri vernisajul expoziţiei „Martirii”, ce cuprinde portrete ale Fericiţilor Episcopi martiri români greco-catolici. Lucrările au fost realizate de artistul plastic Ştefan Popa-Popa’s.

Prof. Ligia Mirișan, directoarea Bibliotecii Județene, a deschis evenimentul, în calitate de gazdă, iar despre expoziție și autorul ei au vorbit, în cadrul vernisajului, dr. Dorin Petresc și prof. univ. dr. Sigismund Duma.

Evenimentul s-a bucurat de prezența Preasfințitului Virgil Bercea, episcopul greco-catolic al Oradiei. Ierarhul a subliniat, printre altele, că cele șapte personalități nu aparțin doar Bisericii Greco-Catolice, ci întregului neam românesc.  

A luat, apoi, cuvântul dr. Silviu Sana, care a subliniat următoarele: „Ne aflăm într-un moment unic pentru Biblioteca Județeană și pentru urbea noastră, asta pentru că cele șapte portrete reprezintă șapte vieți de oameni deosebiți: Valeriu Traian Frenţiu, Iuliu Hossu, Alexandru Rusu, Ioan Bălan, Ioan Suciu, Vasile Aftenie şi Tit Liviu Chinezu. Sunt șapte oameni, șapte creștini buni, șapte martiri care nu au renunțat la credință sub presiunile regimului comunist ateu”, a spus curatorul expoziției.

Silviu Sana și-a încheiat discursul cu un fragment dintr-o scrisoare inedită a episcopului Ioan Suciu adresată unui coleg preot ascuns. Scrisoarea a fost redactată în lagărul de la Căldărușani în primăvara lui 1949 și a ajuns prin curieri clandestini la Nunțiatura Apostolică, fiind ulterior trimisă la Roma. A fost utilizată de echipa Postulaturii Cauzei de Beatificare a episcopilor greco-catolici pentru argumentarea martiriului Servitorului lui Dumnezeu Ioan Suciu, decedat în 1953 în teribila închisoare de la Sighet:

„Am ajuns la Sibiu. (...) Când zăvoarele au răsunat în spate-mi, am oferit Stăpânului, prin Inima Neprihănită, deținerea mea atât de umilitoare, dar am înțeles că era plină de mărire. (...) În această atmosferă și cu acest mobilier, mobil și imobil, am petrecut neuitate clipe de apropiere, de unire cu Cel răstignit. Sunt dulcețuri divine care nu se pot primi decât în temnițe. E o zonă a Crucii pe care nu o cunosc decât cei din închisori sau din alte asemănătoare colivii. (...) Deodată, zidul celulei îngădui să străbată până la mine murmurul lin și înmiresmat al unui cântec. Deslușii bine, tot mai bine, „Cuvine-se cu adevărat”, după melodia de la Blaj. Un bas frumos umplea celulele și pivnițele cu acest imn marian. Am auzit apoi sfântul rozar în doi sau trei. Am înțeles că sunt frați Preoți, poate protopopul din Ocna Mureșului. I-am unit la ruga mea și, topiți într-o iubire ispășitoare, țineam sufletele noastre și Biserica lui Isus în Neamul nostru [ca] să nu fie înghițită de iad”. (Episcop Ioan Suciu în beciurile Securității din Sibiu, 27-28 octombrie 1948).

Silviu Sana le-a oferit celor prezenți la vernisaj câte un pliant cu biografiile celor șapte episcopi români morți în temnițele comuniste și beatificați de Sf. Părinte Papa Francisc în 2 iunie 2019, la Blaj.

Artistul plastic Ştefan Popa-Popa’s, autorul celor șapte portrete, a absolvit Politehnica din Timișoara și Academia de Arte Vizuale din Poitiers, Franța. La Festivalul Internațional de Caricatură de la Saint-Estève (Franța) a stabilit recordul mondial de rezistență: 1.527 de portrete color în zece zile și zece nopți. În 1995 își doboară propriul record și realizează 2.772 de caricaturi color în zece zile și zece nopți. În prezent, artistul este cetățean de onoare în 26 de orașe din țară, unde a obținut 100 de premii. Pe plan internațional a fost medaliat de 58 de ori. Este membru al Fundației pentru Știință și Arte a Academiei Cita din Roma și membru al Asociației Artiștilor Plastici (UNESCO). A creat Academia Popa’s, școala românească de caricatură și a publicat caricaturi în principalele ziare și reviste din toată lumea. Realizările sale de excepție în domeniul graficii l-au impus drept una dintre cele mai prestigioase personalități ale artei plastice contemporane. În Franța, în octombrie 1995, André Baur scria despre Ștefan Popa Popa’s că ,,este o forță a naturii” și că ,,este singurul om care a fost cu patru secunde mai rapid decât calculatorul”.

Expoziția „Martirii” este organizată de Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” Bihor, împreună cu Episcopia Greco-Catolică Oradea și Asociaţia Ecumenică a Cavalerilor Templieri „Sancta Cruce”. Poate fi vizionată în perioada 25 iunie-4 iulie 2019, în holul multifuncțional al Bibliotecii Județene.

Potrivit organizatorilor, expoziţia urmează să fie itinerată după zece zile, la Cluj, Baia Mare, Sighet, Lugoj, Blaj şi în alte oraşe ale ţării sau peste hotare, unde va fi solicitată.