Filarmonica de Stat Oradea, împreună cu Visit Oradea, invită publicul meloman la stagiunea estivală Initio 2022, care va debuta în seara de sâmbătă, 18 iunie, de la ora 20.30, în Cetate.

Concertul de deschidere va avea loc în curtea interioară a Cetății din Oradea și va purta ca tematică Muzica de film. Protagoniștii spectacolului vor fi orchestra, condusă de Werner Gábor și corul Filarmonicii, condus de Lászlóffy Zsolt.

Dirijorul Werner Gabor a început să cânte la violoncel de la vârsta de 5 ani, urmând apoi studiul pianului și al instrumentelor de percuție. Acesta a fost membru al orchestrei MAV din Budapesta din anul 1991 și, totodată, a activat în diferite orchestre de cameră. Studiile universitare le-a absolvit la Universitatea de Muzică Ferenc Liszt din Budapesta. În calitate de dirijor, acesta a activat la Orchestra Budhnok Dohnányi din anul 2000. Performanța sa artistică este susținută de către reprezentațiile pe care le-a avut în Olanda, Italia, Elveția sau Spania. De asemenea, Werner Gabor este apreciat pentru aranjamentele sale orchestrale, mai ales în domeniul muzicii de film.

Dirijorul Lászlóffy Zsolt a început studiul pianului la vârsta de 6 ani, concretizându-se mai târziu în cele două diplome obținute în cadrul Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca. În anul 1996, acesta a absolvit programul de studii Compoziție, iar în anul 2000 Dirijat. Pe parcursul formării sale, a participat la masterclass-uri în Austria, Germania, Franța, Italia sau Ungaria. În anul 2008, Zsolt a obținut Doctoratul în compoziție la Universitatea de Muzică Ferenc Liszt din Budapesta. De asemenea, din anul 1999 a început să predea la Universitatea Creștină Partium.

Programul va cuprinde aranjamente care vizează muzica celor mai celebre filme din istoria cinematografică. Prețul unui bilet este de 15 lei. Sponsor principal al evenimentului: Astoria & Queen Mary.