Trei lucrări de mare frumusețe din repertoriul compozitorilor ruși Glinka, Ceaikovski și Kalinnikov vor fi prezentate în cadrul concertului simfonic care va avea loc în această seară, de la ora 19.00, în sala Enescu-Bartok a Filarmonicii de Stat Oradea.

 

Vasile Foica, directorul artistic al Filarmonicii orădene, a avut doi invitați speciali la conferința de presă pe care a organizat-o ieri, la sediul instituției. Este vorba de Arthur Arnold, dirijorul concertului, și de Remus Rîmbu, violonist de excepție.

„Continuăm seria de prime audiții cu Simfonia I în Sol minor, de Vasili Sergheievici Kalinnikov, care va fi prezentată alături de alte două lucrări de mare popularitate - uvertura operei Ruslan şi Ludmila, de Mihail Ivanovici Glinka, și Concertul pentru vioară și orchestră în Re major, de Piotr Ilici Ceaikovski”, a anunțat Vasile Foica, ieri, în deschiderea conferinței de presă.

„Prin acest concert, continuăm să-i sprijinim pe tinerii noștri, de mare talent, aflați la studii în străinătate. Dintre ei, astăzi, îl avem ca invitat pe Remus Rîmbu, un violonist de excepție”, a adăugat directorul artistic al Filarmonicii.

Foica a menționat că, în țară, Simfonia I în Sol minor a mai fost prezentată, în urmă cu zece ani, la Craiova, iar anul trecut, la Iași.

„Noi o vom cânta joi seara, în primă audiție la Oradea. Dirijorul Arthur Arnold este un bun cunoscător al repertoriului rusesc. El a propus această simfonie pentru a fi prezentată publicului orădean, iar noi am primit, cu mare bucurie, această propunere”, a mai spus Vasile Foica.

În total, concertul din această seară cuprinde trei compoziţii de mare frumusețe. Programul va debuta cu uvertura operei Ruslan şi Ludmila de Mihail Ivanovici Glinka (1804-1857), finalizată în 1842. Aceasta începe cu o energie demnă de Rossini, combinând, pe parcursul ei, sentimentele de exuberanță cu cele de eroism, specifice poporului rus.

În continuare, va fi prezentat Concertul pentru vioară și orchestră în Re major, op. 35, de Piotr Ilici Ceaikovski (1840–1893). Bucurându-se de o deosebită popularitate, concertul este una din cele mai cunoscute lucrări din întreaga literatură muzicală, o indiscutabilă capodoperă şi reprezintă, în acelaşi timp, o adevărată piatră de încercare pentru toți soliștii violoniști.

Partea solistică a concertului va fi susținută de Remus Rîmbu, violonist orădean de excepție. Tânărul are deja un palmares impresionant, cu o serie de premii importante obținute la concursuri de interpretare de prestigiu, mai multe apariţii cu orchestre din ţară, cât şi concerte în străinătate - Grecia, SUA (incluzând celebrul Juilliard School din New York sau Clark College din Vancouver). Remus Rîmbu a absolvit Conservatorul de Muzică din Viena în anul 2017, la clasa prof. Nicolas Köeckert, iar în prezent, este masterand în anul I la Universitatea din Amsterdam, la clasa prof. Liviu Prunaru.

În cea de-a doua parte a concertului, va putea fi audiată în primă audiție la Oradea Simfonia I în Sol minor, de Vasili Sergheievici Kalinnikov (1866–1901). Lucrarea a fost compusă în 1894 și dedicată lui Simon Krouglikow.

Dirijorul invitat al concertului, Arthur Arnold, și-a realizat studiile de dirijat în mare parte în Olanda şi în Regatul Unit. Este dirijor şef al Orchestrei Simfonice din Moscova şi director muzical şi dirijor al Pacific Region International Summer Music Academy din Canada. De-a lungul carierei sale internaţionale, a evoluat şi la pupitrul mai multor orchestre importante din Europa, dar şi ca invitat al unor ansambluri importante din Orientul Îndepărtat. A dirijat Orchestra Universităţii din Taipei, a fost dirijor permanent invitat al Orchestrei Naţionale din Seoul. În America de Nord, a dirijat orchestrele simfonice Victoria şi Pacific, orchestra Glenn Gould School of Music din Toronto. Ca invitat permanent al Festivalului Mozart Woodstock (Illinois) a dirijat şi a realizat şi spectacole interactive cu rol educativ.