Mâine, 22 aprilie, iese de sub tipar, la Editura Brurmar din Timişoara, volumul de versuri „Terra 2.0”, al lui Orlando Balaș. La aceeaşi editură va apărea şi volumul de teatru al autorului, „Incomod”.

Terra 2.0 este cea de-a şasea carte semnată de Orlando Balaş, după trei manuale și culegeri de exerciții de limba germană, apărute la Editura Polirom, un volum de poezie și unul de istorie literară, publicate la Editura Echinox.

„Terra 2.0 este una dintre primele cărți de literatură pro-natura publicate în România. În alte țări, precum Germania, SUA sau Franța, eco-literatura are o tradiție ce duce până în secolul al XIX-lea, starea naturii fiind reflectată și dezbătută literar, sub formă epică, lirică și dramatică de sute de scriitori, apreciați de public și de critică. Un exemplu celebru este scriitorul francez Romain Gary, al cărui roman pro-natura „Rădăcinile cerului” a primit prestigiosul Premiu Goncourt”, transmite autorul.

„Poemele din Terra 2.0 nu sunt, așa cum și-ar putea imagina cineva, scrieri militante, de propagandă ecologistă, ci pur și simplu poezii, texte literare născute din emoția stârnită de starea naturii sau de modul de viață contemporan, și care urmăresc să trezească emoția cititorului”, mai mărturiseşte autorul. Astfel, versurile sale nu cheamă cititorul la „lupta de clasă”, la acțiune pripită, ci la meditație și la reflecție, la descoperirea frumuseții naturii, „frumusețe / născută în fiecare privire / pentru a fi contemplată și iubită”.

„Literatura a reflectat de-a lungul timpului nu doar frământările sufletești ale scriitorilor, ci și problemele societății și ale lumii. S-a scris despre războaie, despre probleme economice, despre catastrofe naturale sau tragedii precum Holocaustul. Este firesc ca scriitorii contemporani să trateze și una dintre problemele cele mai acute ale omenirii și anume schimbarea climatică. Acest lucru se întâmplă și în volumul „Terra 2.0”, în care lumea este reflectată și din perspectiva unui păstrăv dintr-un pârâu prins într-o microhidrocentrală, a unei păduri care dispare din fața progresului, a tigrului „mâncător de oameni” care nu mai are unde să trăiască pentru că i-a fost invadat teritoriul sau a omului de pe o planetă fostă albastră sau verde, care a devenit tot mai mult una de plastic”, mai transmite Orlando Balaş.
Orădenii care sunt interesaţi de acest volum îl pot comanda şi online, pe site-ul Editurii Brumar sau prin e-mail, la adresa terra2.0@yahoo.com, la prețul de 20 de lei, cu autograful autorului.