RMN, cel mai nou film al regizorului Cristian Mungiu, a fost prezentat orădenilor într-o proiecție specială la Teatrul Regina Maria din Oradea, vineri, 10 iunie, Regizorul Cristian Mungiu și actorul Kovács Levente Jr. au fost prezenți la eveniment, iar la finalul proiecției au răspuns întrebărilor spectatorilor.

Prezentat în cadrul unui turneu naţional care a inclus Oradea, RMN, cel mai recent film al lui Cristian Mungiu, spune o poveste despre resorturile profunde ale comportamentului uman în fața realităților care îl surprind, despre relația cu celălalt și despre felul în care ne raportăm cu toții astăzi la un viitor neliniștitor. Pelicula are la bază un caz real, mediatizat în 2020, când patronii unei brutării din Ditrău au întâmpinat dificultăţi din partea localnicilor pentru că au angajat muncitori din Sri Lanka.

„În preajma Crăciunului, Matthias se întoarce de la muncă din Germania în satul său natal transilvan preocupat de copilul care crește fără el (Rudi), de tatăl lui rămas singur (Otto) și de iubita lui din tinerețe pe care arde să o revadă (Csilla). Își dorește să se implice mai mult în educația băiatului rămas prea îndelung doar în grija mamei (Ana) și să-l dezbare de spaimele nedeslușite care l-au cuprins. Când la fabrica de care se îngrijește Csilla sunt angajați muncitori străini, pacea celor din comună se tulbură, spaimele îi cuprind deopotrivă și pe adulți, iar frustrările, conflictele și pulsiunile irump la suprafață prin pojghița subțire de aparentă înțelegere și calm”, aşa cum se arată în sinopsis. Din distribuţie fac parte Marin Grigore, Judith State, Macrina Bârlădeanu, Orsolya Moldován, sau Kovács Levente Jr.

Filmul a avut premiera mondială la Cannes şi s-a bucurat de recenzii foarte bune.
În Oradea, publicul a fost profund impactat de vizionare.

„Pentru mine această vizionare va rămâne un moment memorabil. Incomod, enervant chiar, la un moment dat mă enerva şi faptul că latră câinii. De accea filmul îl găsesc senzaţional de adevărat, de plin de viaţă. Mi s-a întâmplat să mă întreb, vizionând filme, de ce bluza nu stă strâmb pe niciun om, de ce totul se aude perfect? Pentru că e fake. Ei bine filmul ăsta nu e fake. Eu cu adevărat memorabil”, a spus o spectatoare.

O alta a fost curioasă de ce Cristian Mungiu a numit filmul RMN:

„Efortul meu în filmul ăsta a fost să găsesc o cale prin care, deşi se prezintă situaţii realiste, plauzibile, să aibă şi un sens abstract. Să vorbească despre nişte valori, despre nişte anxietăţi, ori astea sunt concepte abstracte şi este mai greu să le pui într-un film, pentru că tu trebuie să prezinţi ceva concret”, a spus regizorul.  „Am avut surpriza să contast că, cu adevărat, fiecare om vede filmul lui, din punctul lui de vedere, în funcţie nivelul lui de educaţie şi de informaţie. Astfel încât până şi titlul a ajuns subiect de interpretare.  Pentru mine titlul este legat de această radiografie a societăţii, de această nevoie de a face un mic control când ceva nu funcţionează bine”, a spus Mungiu.

Următorul oraş în care RMN a fost prezentat în acest weekend a fost Cluj-Napoca.