În 10 ianuarie, trupa Szigligeti a început repetițiile pentru următoarea premieră a stagiunii 2018-2019. Premiera absolută în limba maghiară a operei lui Matei Vișniec - dramaturg român stabilit în Franța, intitulată „Occident Express”, va avea loc în 10 martie. Spectacolul trupei Szigligeti este regizat de Zalán Zakariás.

 

„Occident Express” face parte din Trilogia Balcanică a lui Matei Vişniec, continuând discursul despre diferențele stridente dintre Orient și Occident. Spectacolul ilustrează figurile tipice din foștele țări sovietice punând accentul pe sentimentul de a fi est-european din perspectiva Occidentului bogat. Unde începe Occidentul? Ce înseamnă Estul? În ce fel s-au autodefinit culturile individuale în contextul contrastului dintre cele două puncte cardinale? Ce efect are noua perioadă a migrației popoarelor? Și, în toate acestea, unde se regăsește Omul?

Nu este prima oară când Zalán Zakariás colaborează cu trupa orădeană. În stagiunea 2010/2011, a pus în scenă, cu mare succes, piesa „Șase personaje în căutarea unui autor” de Luigi Pirandello, iar în stagiunea următoare, 2012/2013, a regizat spectacolul „Bărbierul din Sevilla” de Beaumarchais. Zalán Zakariás s-a născut în 1982, la Baraolt, în România (jud. Covasna). A început studiile de actorie în 2001, la Academia de Actorie Shakespeare de la Budapesta, studii pe care ulterior le-a întrerupt, devenind student la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, la specializarea regie, între 2002 și 2006. A debutat ca regizor cu spectacolul de absolvire al actorilor de la Facultatea de Teatru și Film a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, „Copiii soarelui”, de Maxim Gorki. A lucrat la Teatrul Național de la Budapesta, Opera Maghiară din Cluj-Napoca, Opera Maghiară de Stat, Teatrul Csokonai din Debrețin, este regizor permanent la Teatrul Tamási Áron din Sfântu Gheorghe, respectiv director artistic la Teatrul Tomcsa Sándor din Odorheiu Secuiesc.

Matei Vişniec (1956, Rădăuți) este un dramaturg și jurnalist româno-francez, autorul a zeci de drame apreciate atât în limba română, cât și în limba maghiară. A studiat filosofie la Universitatea din București, după care a debutat ca dramaturg în 1977. În următorii 10 ani, a scris 20 de drame, însă cenzura din România le-a interzis pe toate. În 1987, a primit o invitație în Franța. De atunci publică mai ales în limba franceză, devenind, între timp, cetățean francez. După căderea regimului comunist, Matei Vișniec a devenit unul dintre cei mai jucați dramaturgi români. Are peste 30 de piese puse în scenă în România, dar și teatrele din Ungaria includ scrierile sale frivole și pline de întorsături neașteptate cu mare plăcere în repertoriul lor.