Luni, 9 septembrie, odată cu aplauzele primei zile de şcoală, copiii din Oradea au mai primit un cadou, de care se vor putea bucura de câte ori vor trece pragul Teatrului Arcadia. Imobilul în care cei mici pătrund în lumea basmelor a fost redecorat şi lucrările au fost inaugurate.

Teatrul Arcadia a fost redecorat în cadrul proiectului „Adoptă o clădire”, lansat de Rotary Club Oradea Art Nouveau. Proiectul, care se află în desfăşurare şi care îşi propune intervenţia în anumite spaţii şi imobile din oraş, a debutat cu adoptarea teatrului pentru copii, al cărui foaier a fost redecorat. Practic, pe parcursul verii, în casa scării şi în foaier au fost executate reparaţii la tencuieli, zugrăveli lavabile şi a fost înlocuit iluminatul ambiental cu lămpi LED, care reduc consumul de energie la 50%. De asemenea, au fost igienizate băile. Proiectul a fost desfăşurat în parteneriat cu Teatrul Regina Maria Oradea, şi cu sprijinul comunităţii orădene şi al sponsorilor.

„Aş dori să mulţumesc public clubului pentru această iniţiativă. Să le mulţumesc că ne-au ales pe noi primii şi să le mulţumesc că au venit ei spre noi. Şi acesta, trebuie să subliniez, este un fapt excepţional”, a spus managerul interimar al Teatrului Regina Maria, Elvira Rîmbu. „Pe doamnele care sunt membre în acest club le-am văzut de-a lungul timpului la toate premierele teatrului nostru şi cred că şi acest aspect a făcut diferenţa şi le-a determinat să vină şi să spună: Uite, vrem să facem noi ceva pentru teatru”, a mai spus Elvira Rîmbu. Managerul intermar a mai promis că şi teatrul se va implica în viitoarele proiecte ale clubului care vizează comunitatea orădeană pentru ca „împreună să aducem mai mult frumos şi mai multă culoare în oraşul nostru”.

Rotary Club Oradea Art Nouveau a inițiat proiectul „Adoptă o clădire” şi a ales ca prim pas Teatrul pentru Copii și Tineret pentru că „este poate cea mai veche locație funcțională din Oradea şi datează din anul 1760 când aici era inaugurat hanul „Arborele verde”, aşa cum a explicat preşedinta Rotary Club Oradea Art Nouveau, Dana Ionaşcu.

„Imaginea pe care o are copilul încă de la intrarea în clădire trebuie să fie în concordanță cu magia poveștilor scenice. Am dorit să-i ajutăm pe copiii noștri să pătrundă în lumea magică parcurgând până în sala de spectacol un spațiu la fel de impresionant precum povestea teatrală”, a mai spus preşedinta. Dana Ionaşcu a trecut în revistă seria de acţiuni de fundraising care au fost întreprinse pentru a strânge fondurile necesare redecorării. De la realizarea acţiunii Un glob de iubire, în cadrul Târgului de Crăciun, alături de Rotaract Oradea când pe bază de donații au putut fi achiziționate suveniruri handmade, realizate de membrii clubului, până la lansarea volumului Stilul vestimentar masculin contemporan, a editurii Casa, în prezenta autorului Nicolas Schiffer. Cea mai impresionantă componentă a fundraisingului a fost însă spectacolul Ca la noi la nimenea, după cupletele lui Constantin Tănase, oferit de actorul Sebastian Lupu, fost director artistic al trupei Arcadia, alături de muzicianul Ovidiu Iloc, pro bono, pe scena Teatrului Regina Maria.

„Îi mulţumim lui Sebastian Lupu pentru implicarea în acest proiect şi pentru momentele extraordinare oferite în timpul spectacolului. Pentru noi a fost unul dintre cele mai emoţionante spectacole la care am participat”, a spus Dana Ionaşcu.

„În cadrul acestui eveniment găzduit de Teatrul Regina Maria, în foaierul teatrului, a existat o expoziție de obiecte hand made, realizate de colega noastra Liana Bako simbolizând iubirea și frumosul, au fost prezentate și marțisoare realizate de Mădă Baciu. De asemenea, în sprijinul acțiunii noastre a venit și artista fotograf Ramona Kozma, cu expoziția de fotografii „Metamorfoza” cu celebrul personaj Constantin Tănase interpretat de Sebastian Lupu”, a mai subliniat preşedinta. „Urmatoarea noastră acțiune a fost înscrierea proiectului în cadrul Swimathon, organizat de Fundaţia Comunitară Oradea.  Ambasadori în cadrul acţiunii au fost: Sebastian Lupu, Sorina Bradea, Ovi D. Pop, Oana Bungău, Claudia Morar, Mirela Lupu și Oana Mudura. În cadrul Swimatlonului ne-au sponsorizat  SC Autobara și cabinetul notarial Raluca Bodea”, a explicat Dana Ionaşcu. Ea a mai citit sponsorii care au sprijinit finalizarea redecorării: Ocha Studio SRL, arh. Suzana Martin și Andreea Bot; Spazio ideea SRL, prin Alexandru Sarkadi; Alvistruct SRL, prin Ciprian Ovănescu, Ambiflux SRL, prin Ionuţ Fence.

În cadrul aceluiaşi proiect, va fi renovată şi cabina în care se schimbă actorii.

Inaugurarea lucrărilor a fost sărbătorită cu şampanie, deschisă de noul director al Arcadiei, Şerban Borda, iar pe unul dintre pereţii foaierului o plăcuţă aurie a fost montată în amintirea echipei Rotary Club Oradea Art Noveau.