Frumusețea și normalitatea unui oraș nu ține doar de modul în care amenajează autoritățile spațiile publice. Acestea țin și de modul în care se manifestă locuitorii în acele spații. Săptămâna trecută, în Parcul Liberății, lângă pianină, Andrei-Paul Corescu, un poet din Craiova, a susținut în aer liber un recital de poezie.

Inedit și interesant. Andrei-Paul Corescu a citit în fața orădenilor zece poezii din creația proprie, primite cu aplauze de trecători. Alături de el, au fost prezenți elevi de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, bibliotecare de la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” – filiala Dacia și poetul Octavian Blaga. Poeziile au fost însoțite de piese cântate la pianină de Octavia Ana Blaga, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea, calificată la olimpiada internațională de Latină. Recitalul de poezie a fost dublat de un eveniment mai rar întâlnit. Bibliotecarele de la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” – filiala Dacia au împărțit trecătorilor cărți, iar un grup de eleve au cântat apoi mai multe melodii la chitară.  

Poetul Andrei-Paul Corescu este absolvent al Universității Babes-Bolyai și lucrează în Bruxelles în aparatul Comisiei Europene. Cea mai cunoscută carte a lui „Poema prinţului truver” a apărut în 2009 la Editura ARC. A colaborat la revistele Ramuri, Mozaicul, Calende, Revista Cenaclului Literar George Topârceanu (Sibiu), fiind prezent cu articole în limba franceză pentru revista „Défense de la langue française” (Paris) sau cu lecturi de poezie în Sibiu şi Luxemburg.

„Iată cuvintele adresate de poet ipocritului cititor în maniera poeţilor famelici şi vaganzi traduşi în limba română de Romulus Vulpescu. Urmele lui Villon sau ale lui Ruteboeuf pline de jeluiri şi regrete medievale, de rătăciri blajine sau libertine, sunt prezente în textele de început ale lui Andrei-Paul Corescu: „Un prinţ truver, cum altul nu mai fu, / Veni la hanul de pe şleau, / Fără regat, dară cu ghiersuri ce-au / Mireasma altui timp decât amu… // Hălăduirea se opri la noi - / Prea obosit de-ntinsele cărări / Pe care-şi despletise tinereţea… / Veniţi, dar, oameni, să-i aflaţi tristeţea / şi taina din blajinele-i cântări“ (Poema prinţului truver)”, scrie despre poezia lui Andrei criticul Bucur Demetrian, în revista Ramuri.